Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Edukacija o projektu „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“

Posted On Srijeda, 29 svibnja 2024 11:36

Zadarska županija u suradnji sa Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) organizira edukaciju  ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'', čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner. Edukacija će se  koja će se održati u 3. lipnja 2024.(ponedjeljak) u 11,00 sati u Zadru, u Providurovoj palači na adresi Poljana Šime Budinića 3.

S ciljem približavanja projekta i njegovih elemenata (informacijski sustav, javne isprave) osobama s invaliditetom, biti će prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, a ujedno i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Spomenute isprave su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja mobilnosti. Edukaciju o novom sustavu isprava održat će Lucija Katuša i Iva Krušelj Posavec iz AKD-a.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Sve osobe koje ostvaruju pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, kojom im je omogućen jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport. Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom ostvaruje  se pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti.

Više informacija korisnici mogu pronaći i na mrežnoj stranici https://mosi.akd.hr/.

Pročitano 219 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA