Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Beroš posjetio gradilište Hospicija u Babindubu, radovi gotovi do kraja godine

Posted On Utorak, 04 lipnja 2024 15:43

Ministar zdravstva Vili Beroš u pratnji župana Božidara Longina, zamjenika Šime Vickovića i pročelnika za zdravstvo Marka Kolege posjetio je gradilište Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, odnosno budućeg hospicija u Babindubu.

Riječ je o jednom od strateških projekata Zadarske županije, koji je vrijedan više od 2 milijuna eura, a financijska konstrukcija zaokružena je uz pomoć Vlade RH, odnosno Ministarstva zdravstva.

Hospicij će biti specijaliziran za pružanje palijativne skrbi, a projektom je predviđen smještaj deset postelja u pet dvokrevetnih soba. Uz sobe za smještaj bolesnika osigurani su prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja te prateće i pomoćne prostorije.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je ovo jedan od najvažnijih projekata koji je zacrtan za ostvarenje u njegovom mandatu.

„Radovi teku predviđenom dinamikom i unutar ugovorenog roka izvođenja. Zahvalio bih Vladi i ministru Berošu na financijskoj pomoći bez kojih bi teško ostvarili ovaj projekt. Ovo će biti jedan veliki iskorak u brizi za naše najteže bolesnike. Hospicij će moći primiti deset osoba, zgrada ima tri etaže, na postojeći objekt dodani su terasa i lift, a vjerujem da će radovi biti gotovi do kraja godine. Nažalost, takva skrb sve nam je potrebnija, Zadarska županija je velika i rijetko naseljena, sa 17 naseljenih otoka i starim stanovnicima o kojima često nema tko brinuti“, poručio je tom prigodom župan.

Ministar Beroš gradnju centra za palijativne bolesnike vidi kao početak promjene paradigme prema starijim bolesnicima, s obzirom da se kronične bolesti sve duže liječe, pa je potrebna i duža skrb za one koje se više ne može izliječiti.

„Mislim da je doista evolucijski iskorak briga o našim starijim pacijentima i stoga zahvaljujem što su ovdje u Zadru to prepoznali. U travnju prošle godine Vlada RH je osigurala 2,2 milijuna eura za obnovu zgrade koja će dati brojem malih, ali značenjem deset velikih kreveta za skrb najtežih pacijenata. Do kraja godine usvojit će se nova strategija palijativne skrbi koja će promijeniti koncept brige o starijim osobama. Nisam zadovoljan trenutnim stanjem, ali stvari se pokreću u Zadru, Koprivnici, Požegi… Jednostavno moramo promijeniti način skrbi o našim starijima, a to ćemo i učiniti“, najavio je Beroš.

Pročitano 185 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA