Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Beču proslavljen Dan državnosti, Dan oružanih snaga RH i 15. godišnjica ulaska u NATO

Posted On Četvrtak, 13 lipnja 2024 18:17

Svečanim prijemom u kavani Gloriette u perivoju carskog dvorca Schönbrunn, Veleposlanstvo RH u Beču zajedno sa Stalnom misijom pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama te vojnim izaslanikom obilježilo je 12. lipnja 2024. Dan državnosti, Dan Oružanih snaga  i 15. Obljetnicu članstva RH u NATO-u. 

Domaćini svečanosti bili su Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, Mario Horvatić, veleposlanik u Stalnoj misiji RH pri OESS-u, UN-u i

međunarodnim organizacijama u Beču i Mario Pavlak vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Svečanosti je nazočio veliki broj diplomata i stranih vojnih izaslanika akreditiranih u Austriji, ali i političara, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika iz hrvatskog i austrijskog javnog života te predstavnika Hrvatske katoličke misije u Beču i ostalim austrijskim gradovima, kao i brojnih predstavnika hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.

Suorganizator prijema bila je Zadarska županija koja je ovom prilikom predstavila svoju kulinarsku, enološku, turističku i kulturnu ponudu.

U ime županije nazočnima se obratio župan Božidar Longin koji je uz ostalo rekao:

„Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ove velike svečanosti. Ponuditi dio Mediterana i Hrvatske i pokazati da smo dio velike europske obitelji, gdje smo oduvijek pripadali kulturološki, povijesno, tradicijski“- istaknuo je.

Predstavljajući Zadarsku županiju župan Longin rekao je i kako je naša županija dala mnoge poznate sportaše, znanstvenike i  umjetnike te da je na festivalu u Cannesu u hrvatskom filmu koji je dobio Zlatnu palmu dvoje  mladih glumaca baš iz Zadarske županije.

„Naše je Sveučilište nasljednik najstarijeg hrvatskog Sveučilišta iz 1396.

Naši vinari i uljari poznati su diljem svijeta. Također, krasi nas epitet najribarskije hrvatske županije zbog visokog postotka ulova, ali i jer smo pioniri marikulture. Uzgoj bijele i plave ribe te školjaka vrlo je velik, a gotovo sva uzgojena riba se izvozi. Visoko mjesto na gastronomskoj karti Europe, pa i svijeta, osigurao je i čuveni paški sir zbog osobitosti ovčjeg mlijeka od kojega je izrađen na tom zanimljivom kamenom otoku. Naši sirari s Paga su također večeras ovdje sa svojim proizvodima.“, rekao je župan naglasivši da je turizam  najjača gospodarska grana na našem području zahvaljujući odličnoj klimi, čistom moru, kulturnoj i prirodnoj baštini, te podatak da u našoj regiji imamo čak 5 nacionalnih parkova i 2 parka prirode.

„Posebno smo atraktivni nautičarima, a kontinuirano podižemo razinu kvalitete cijele destinacije. Brendiramo Zadarsku županiju kao enogastro destinaciju, a siguran sam da ćete se večeras uvjeriti da za to imamo itekako dobru podlogu.“- istaknuo je župan Longin podsjetivši i na to da je  kraljica Marija Terezija na dvoru imala  pašku čipkaricu koja je šivala čipku, danas upisanu u UNESCO-v registar nematerijalnih kulturnih dobara.

Župan je posebno istakuo kako je u ovoj proslavi veliki doprinos dala naša Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja je sa svojim nastavnicima kuharstva i slastičarstva te trojicom učenika  od namirnica proizvođača sa područja Zadarske županije pripremila niz slanih i slatkih jela koja su oduševila goste na svečanosti.

Zahvalivši se na odazivu brojnim uzvanicima i diplomatima, Glunčić je istakao značaj Dana državnosti kada su u Hrvatsko saboru 30. svibnja 1990. godine hrvatski građani donijeli odluku o osamostaljenju i neovisnosti Hrvatske na prvim slobodnim demokratskim izborima.

„U 34 godine, Hrvatska je uspjela postati članica NATO saveza, Europske unije, Schengenskog prostora i eurozone - rekao je Glunčić, dodavši kako to “nije bio lagan put, ali ipak je uspjela”. I da dalje nastavlja s ispunjenjem svojih zacrtanih ciljeva i gradnjom zajedničke europske budućnosti.

Hrvatski veleposlanik je zahvalio Austriji i svima onima koji su pomagali povratak Hrvatske u europsku obitelj, kojoj je, kako je naglasio naša zemlja “oduvijek pripadala”. Zahvalio je i iseljenim Hrvatima i hrvatskim udrugama u Austriji ma čuvanju hrvatskog jezika i identiteta, posebno istaknuvši važnu ulogu gradišćanskih Hrvata.

Prijem je glazbeno uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ koja je svojom vrhunskom izvedbom  gostima na najbolji mogući način i na opće oduševljenje svih  predstavila tradiciju klapskog pjevanja.

Pročitano 174 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA