Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilazak Krke i Betine za društvenjake, Klisa i Splita za prirodnjake

Posted On Utorak, 18 lipnja 2024 08:21

Povratkom u normalan život i prestankom korona virusa Zadarska županija, u organizaciji Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, u djelokrug rada vraća aktivnosti i programe koje su zbog gore navedenog određeno razdoblje bile na čekanju.

Zanimljiva i edukativna aktivnost koja je razveselila mnoge svakako su nagradni izleti za učenike koji su na županijskom i međužupanijskom natjecanju osvojili jedno od prva tri mjesta te za one koji su pozvani na državnu smotru. Osim učenika na izletima sudjeluju njihovi mentori, predsjednici povjerenstava te predstavnici škola domaćina pojedinih natjecanja.

Jednodnevni izlet u Eko kampus Krka i Betinu, organiziran 25. svibnja 2024. godine, okupio je učenike koji su zavidnu razinu znanja iskazali na društvenom i jezičnom području. Velik broj sudionika izleta pokazatelj je da učenici, a i njihovi mentori, žele provesti vrijeme zajedno i izvan škole te dati priliku Lijepoj našoj da ih iznenadi svojim prirodnim ljepotama i kulturno-povijesnim nasljeđem.

Smješten u zgradama nekadašnjeg vojnog kompleksa Eko kampus Krka u Puljanima je  mlad, interaktivan, moderan i edukativan centar privlačan svim dobnim uzrastima, zaljubljenima u floru i faunu.

Ostatci rimskog vojnog logora Burnuma svima su zapeli za oko jer podsjećaju na logotip vrlo popularnog lanca brze hrane. Obilazak jedinog očuvanog vojnog amfiteatra na području sela Ivoševci serviran je kao desert prije polaska prema otoku Murteru.

Muzej drvene brodogradnje u Betini prostor je u kojem su vrlo zanimljivo isprepleteni   elementi  modernog i tradicijskog. S lakoćom voditeljica Muzeja uvodi i mlađe i starije generacije u priču o vrijednim brodograditeljima (kalafatima) i težacima iz mjesta Betina i okolice uz napomenu da pomno slušaju i pamte izgovoreno jer će im pitanja o njima biti na kvizu.  U župnoj crkvi sv. Franje Asiškog s prekrasnim baroknim zvonikom poslušali smo priču o pučkim napjevima koje Betinjani ljubomorno čuvaju. Šetnja mjestom, koje zbog svog položaja i autentičnosti prati glas jednog od najljepšeg na Jadranu, završila je provjerom naučenog na kvizu. Atmosfera ispunjena znanjem i željom za pobjedom opet je pokazala da je želja za učenjem i otkrivanjem čovjeku urođena.

Drugi jednodnevni izlet, organiziran 8. lipnja 2024. godine, započeo je obilaskom kliške tvrđave na kojoj su nas dočekali vodiči sa zanimljivim pričama o velikoj i impresivnoj utvrdi bastionskog tipa. Nekad vladarsko središte na izvanrednoj strateškoj poziciji i danas plijeni pažnju mnogih zaljubljenika u povijest i dijela prošlosti koji je uvelike utjecao na život Dalmacije i njenih stanovnika.

Nakon Klisa sudionici izleta upoznaju još jedan simbol Dalmacije – HNK Hajduk Split. Osnovan davne 1911. godine na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata, postao je i ostao puno više od nogometnog kluba. Prije polaska prema Zadru obišli smo  Dioklecijanovu palaču i napravili đir po Splitu. U ovom izletu sudjelovali su učenici koji su znanje odmjerili u prirodoslovno-matematičkom području. Treba istaknuti da je dio učenika sudjelovao na obama izletima što znači da imaju širinu znanja iz različitih područja.

Ugodna atmosfera obilježila je izlete uz zaključak da ipak ima nešto u toj međusobnoj komunikaciji, ali i onoj s okolinom.

Pročitano 111 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA