Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Stabilan proračun Zadarske županije rezultat uspješnog oporavka gospodarstva, usvojen rebalans proračuna

Posted On Četvrtak, 27 lipnja 2024 17:02

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su  rebalans proračuna u iznosu od 200.555.000,00 eura što je za 18,6 posto više u odnosu na prethodni plan.

Najvažnije promjene tiču se povećanja općih prihoda i rashoda za 20 posto što je rezultat smanjenja nezaposlenosti te utjecaja inflacije na prihodovnu stranu proračuna, ali i zbog povećanja vlastitih prihoda koji su narasli za 1,6 mil.eura.

“Proračun se puni prema planu, a rebalansom se planira povećanje izvornih prihoda za 4,1 mil. eura. Povećanje od 3,5 mil eura je temeljeno na  povećanju poreza na dohodak, oko pola milijuna eura od naplate prihoda od imovine, a dio i od povrata sredstava iz EU projekata. Sve ovo slijed je uspješnog oporavka gospodarstva, smanjenja broja nezaposlenih i povijesnog broja zaposlenih.”- rekao je na sjednici Županijske skupštine župan Božidar Longin dodajući kako se do kraja godine nada još jednom rebalansu s ovakvim tendencijama.

Što se rashoda tiče oni su najviše usmjereni na funkcioniranje  obrazovanja  i zdravstva . S tim u vezi povećani su rashodi  unutar tekućeg projekta Projektna dokumentacija-javne potrebe radi planiranih ulaganja u školske objekte iz izvornog Prihoda Zadarske županije.

Veliki dio financijskih sredstava namjenjen je projektu „Uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu” od strane Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru i to u iznosu od 2,6 milijuna eura;  projekti „Mystical Danube” i „MAPA” od  strane Agencije za ruralni razvoj, vrijedni pola milijuna eura; projekti „APOLLO” i „Nova tehnička pomoć” Agencije za razvoj ZŽ Zadre Nove, vrijedni 0,3 milijuna eura, a očekuje se i smanjenje troškova na projektu regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole u vrijednosti od 0,9 milijuna eura.

U cilju povećanja i  uravnoteženja kvalitete života stanovništva naše županije  izdvojena su dodatna financijska sredtva koja se odnose  na ulaganja u osnovne škole. Pola milijuna eura uložit će se za projekt RCK Medicinske škole Ante Kuzmanića, pola milijuna eura ići će Domu zdravlja Zadarske županije  i Zavodu za javno zdravstvo za rashode poslovanja, milijun eura za izgradnju skloništa za napuštene I izgubljne životinje, sto tisuća eura za izgradnju Poljoprivrednog edukacijskog centra i sto tisuća eura za dodatne timove u turističkoj sezoni kod Zavoda za hitnu medicine Zadarske  županije.

Foto: T.Burčul/Z.Kucelin

Pročitano 212 puta

Zadnje objave

srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA