Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

33. godišnjica osnivanja 112. brigade Hrvatske vojske

Posted On Petak, 28 lipnja 2024 16:23

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim pripadnicima 112. Brigade HV i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za Domovinu, u petak 28. lipnja počelo je obilježavanje 33. godišnjice osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, kasnije Hrvatske vojske. Sveučilište u Zadru domaćin je i izložbe Dokumenti i fotografije 112. brigade, koju je u dvorani Odjela za povijest otvorio rektor Sveučilišta u Zadru Josio Faričić.

 

“U broju 33 ima puno simbolike. To su Isusove godine. Simboliziraju univerzalnu ljubav, odgovornost, mudrost, snagu i vječnost”, rekao je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

 

Čulina je i ovom prilikom podsjetio kako je od početka neprijateljske agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, najstarija zadarska brigada, koju nazivaju i Ponos Zadra, od svojih prvih početaka u Crvenoj Luci, narasla u dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu.

 

Do 16. listopada 1991. godine brigada je imala zonu odgovornosti od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do vanjskih otoka, što znači obranu cjelokupnog područja današnje Zadarske županije.

 

Iz njenih redova stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora.

 

“U obrani i oslobođenju Hrvatske 112. brigada u potpunosti je izvršila svoj zadatak. Kroz postrojbe 112. brigade prošlo je oko 12.000 naših građana. U temelje slobodne i suverene Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista i 2 nestala gardista i više stotina teže i lakše ranjenih pripadnika brigade”, istaknuo je Marko Čulina.

 

I sam pripadnik 112. brigade, župan Božidar Longin na otvaranju izložbe je rekao kako posebnu simboliku ima činjenica da se nalazimo na Odjelu za povijest našega Sveučilišta.

“Jer pripadnici 112. brigade oni su koji su svojim djelima pisali noviju hrvatsku povijest, a dokumenti koji su ovdje izloženi dokumenti su toga vremena. Vremena koje je bilo ispunjeno patnjom, boli i tugom, ali i ponosom. Tada je sadašnjost bila strašna, a budućnost neizvjesna. Danas živimo u lijepoj sadašnjosti u nadi da će budućnost biti još ljepša i sretnija, no ostaje nam dug prema prošlosti. Dug da se ne zaboravi žrtva svih onih koji su život dali kako bismo živjeli u slobodnoj i samostalnoj državi, danas punopravnoj članici Europske unije i eurozone. Jedino gore od rata samoga jest zaborav. I baš zaton neka nas ova izložba podsjeti da nikada ne odustanemo ni od sjećanja ni od domoljublja, a ono danas u mirnodopsko vrijeme više ne znači nositi oružje već predano i odgovorno raditi svoj posao, plaćati porez, poštivati zakone, raditi za opće dobro i odgajati svoju djecu da postanu pošteni i vrijedni ljudi koji će svojim doprinosom tkati put uspješnog razvoja naše Domovine.”

 

General pukovnik Mladen Fuzul, također ratni zapovjednik 112. brigade, danas zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSRH, podsjetio je na dane stvaranja ove brigade iz koje su kasnije nastale sve ostale postrojbe te potrebu sjećanja na sve one koji su živote utkali u slobodu Domovine.

 

Autor Marijan Maroja zahvalio je brojnim posjetiteljima i svima koji su omogućili upriličenje izložbe koja je memento jednog, ne tako davnog vremena i imperativ kulture sjećanja.

Na svečanosti otvaranja izložbe sudjelovala je ženska vokalna skupina Kantalice.

Sveta misa služena je u Sveučilišnoj kapelici Crkve sv. Dimitrija .

 

Foto: Zadarska županija/Antena Zadar

Pročitano 192 puta

Zadnje objave

srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA