Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Župan Longin otvorio 8. Međunarodni festival čipke u Pagu

Posted On Petak, 23 lipnja 2017 15:02

U petak, 23. lipnja 2017. godine u Pagu je otvoren 8. Međunarodni festival čipke kojeg je kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija manifestacija, otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin.

"Naši hrvatski otoci prostori su ljepote i tisuću priča . U tom kontekstu otok Pag svoju priču pripovijeda kroz fijuke bure, pripovijeda ju mirisom aromatičnog bilja i sira, okusom soli i čuvene janjetine te koncem ušivenim malim umjetničkim djelima koja su glas Paga prenijele diljem svijeta"- rekao je na otvaranju izaslanik predsjednice župan Božidar Longin. Podsjetio je i da je Paška čipka prije 7 godina upisana na UNESCO- vu listu materijalne kulturne baštine , ali i da je njena vrijednost prepoznata još od vremena kada je carica Marija Terezija na svom dvoru imala pašku čipkaricu koja je za nju šivala čipku.

Na svečanosti otvaranja festivala bila je i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj ni.e. Smiljana Knez te državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Damjanovic Pečnik. Naime, Festival čipke po prvi puta ima zemlju partnera- Sloveniju što je rezultat dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama.

U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

U programu su nastupili pjevači paških pučkih napjeva Ante Kurilić- Viola i Jelkica Tičić, najmlađi članovi KUD-a Družina i klapa Sol.

Na ovogodišnjem Festivalu čipke sudjeluju čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke , Rusije, Japana i hrvatske čipkarice paške i lepoglavske te čipkarice iz Sikirevaca i Splita.

Organizatori su Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Udruga paških čipkarice "Frane Budak". Pokrovitelji su Ministartvo kulture Republike Hrvatske , Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

Pročitano 1384 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA