Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljena monografija o Kalima na više od tisuću stranica

Posted On Petak, 18 kolovoza 2017 08:41

KALI – U prepunoj vijećnici Općinskog doma u Kalima predstavljena je monografija o mjestu Kali, napisana na čak 1016 stranica, sastavljena od 57 članaka iz pera čak 65 autora. 

Monografiju su predstavili dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, dr. Josip Faričić, prorektor i urednik monografije, dr. Ante Bralić, recenzent monografije, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, župan Zadarske županije Božidar Longin te načelnik Općine Kali dr. Marko Kolega.

Načelnik Kolega je u uvodnom govoru poručio kako „ovom knjigom, u koju je svatko utkao dio sebe, zahvaljujemo generacijama Kaljana prije nas, ali i obvezujemo sljedeće naraštaje da nastave utabanim putovima kojima su išli naši pradjedovi“.

Župan Božidar Longin ustvrdio je kako se „Zadarska županija ponosi svojom geografskom raznolikošću jer raznolikost je ona koja u sebi nosi velik potencijal“.

- Prepoznaju to i svi gosti koji posjete ovo područje. Puno je toga što im možemo ponuditi, no puno je toga još uvijek, nazovimo to tako, neotkriveno i nepoznato i nama samima. Zato velika hvala svima koji su svojim znanjem i entuzijazmom sudjelovali u pripremi i izdavanju monografije. Siguran sam da ćemo u njoj uživati na samo mi koji na pitanje u Kalima: Čiguov si? možemo dati vrlo konkretan lokalni odgovor, nego i svi oni kojima će susret s ovom knjigom biti prvi susret s otokom Ugljanom i s Kalima - naglasio je župan Longin, koji se ponosi svojim kaljskim korijenima.

- Monografijom se slavi ribarstvo, jedno od najtežih zanimanja koje postoji, ali i naša kulturna baština, glagoljica, sve ono što čini posebnost ovog mjesta. Fenomen je da tako mala sredina zauzima toliko značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima - poručio je akademik Kusić dodavši da je ova monografija, prema njegovu mišljenju, jedno od značajnijih djela koje je Akademija izdala.

Priprema i tisak knjige o mjestu Kali, tiskane u nakladi od 750 primjeraka rezultat je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Općinom Kali. U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa - "O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali" koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa iz 2015. godine, čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

- Monografija o Kalima je iznimno vrijedno znanstveno djelo i drago mi je da je naše Sveučilište u Zadru bilo nositelj ovog projekta. Treba svakako pohvaliti sve autore koji su sudjelovali u izradi ove knjige. Ova monografija će zasigurno imati svoju veliku vrijednost za sadašnje vrijeme, ali i za budućnost - kazala je rektorica Vican.Govoreći o velikom poslu objedinjavanja duge povijesti najribarskijega mjesta na Jadranu, prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Faričić je istaknuo kako je važno da različite djelatnosti kojima su se Kaljani bavili u prošlosti nastave živjeti, makar kroz sjećanja i zapise.  

- Neka ova knjiga bude također jedno od onih sredstava koji će postojećim naraštajima Kaljana omogućiti da svjedoče i nadopunjuju istinu o ovome uistinu prekrasnom mjestu - zaključio je Faričić.

Pročitano 1270 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…
listopada 05, 2021

Županova čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

U povodu Svjetskog dana učitelja, župan Božidar Longin uputio je pismo učiteljicama i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA