Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Longin: Značajan napredak na području poljoprivrede

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 09:00

 

U prostorijama zadarskog Arsenala održana je manifestacija 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastoje promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Svoje proizvode izložilo je dvadesetak najpoznatijih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Zadarske županije. Manifestaciji su prisustvovali ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač i pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Krešimir Ivančić, a izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

„S obzirom na činjenicu da je gotovo 93 % naše površine ruralno područje, Zadarska županija kroz svoje aktivnosti pokušava potaknuti svoje poljoprivredne proizvođače na još bolji i kvalitetniji rad. Sufinancirali smo sadni materijal, premije osiguranja, edukaciju za poljoprivrednike, također i kamate za poslovne kredite. Provodimo velike aktivnosti na području navodnjavanja, a osnovali smo i razvojnu agenciju AGRRA čija djelatnost je namijenjena upravo poticanju ruralnog razvoja“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Podsjetio je i da Zadarska županija radi na uspostavi Plavo-zelenog centra koji bi trebao predstavljati poveznicu između javnog i gospodarskog sektora te znanstvenih institucija s ciljem povećanja konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora na nacionalnom i međunarodnim tržištima. Zahvaljujući nizu aktivnosti koje Županija provodi, vidljiv je značajan napredak na području poljoprivrede.

„Sve je veći broj novih vinograda i maslinika, sve je više domaćih proizvođača, a najviše je među njima uljara, vinara i sirara, čiji proizvodi osvajaju prestižna priznanja u zemlji i inozemstvu. Važno je istaknuti potrebu povezivanja domaćih proizvođača i turističkog sektora, a ono bi novu dimenziju trebala dobiti i činjenicom da Luka Gaženica postaje matična luka za kruzere. Kupujući domaće, jačamo vlastito gospodarstvo. I to onaj njegov najzdraviji dio – proizvodnju“, zaključio je Longin.

Tijekom održavanja manifestacije 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' posjetitelji i izlagači su mogli u radionicama saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz istog te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

 

Pročitano 3382 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA