Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin ugostio bivšeg austrijskog vicekancelara Buseka

Posted On Utorak, 04 rujna 2018 15:17

Župan Božidar Longin ugostio je u Domu Zadarske županije poznatog austrijskog političara dr. Erharda Buseka u čijoj je pratnji bio Marijan Brajinović, znanstvenik iz Beča i utemeljitelj Austrijsko-hrvatskog društva koje gotovo 30 godina aktivno djeluje na području Austrije i Hrvatske.

Župan Longin je Buseka upoznao s gospodarskim potencijalima Zadarske županije s naglaskom na nove projekte poput Luke Gaženica. Longin je gostima iz Austrije prezentirao i razvojne mogućnosti Zračne luke Zadar koja i ove godine bilježi odlične rezultate u broju dolazaka putnika. Razgovarali su o gospodarskoj i kulturnoj suradnji Hrvatske i Austrije te o aktualnom stanju u sektoru turizma. 

Dr. Erhard Busek je početkom devedesetih bio predsjednik Austrijske kršćansko-konzervativne narodne stranke (ÖVP) te zamjenik kancelara Austrije u razdoblju od  1991. i 1995. godine, u vladi kancelara Franza Vranitzkyja. Iz tog je vremena zapažen kao jedan od velikih zagovornika hrvatske neovisnosti zbog čega je i dobio posebno priznanje Austrijsko-hrvatskog društva. Kao ministar znanosti i istraživanja reformirao je rad austrijskih sveučilišta. Od siječnja 2002. do lipnja 2008. Busek je bio posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a trenutno je na čelu Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu te počasni predsjednik Europskog foruma Alpbach (EFA).

U znanstvenoj karijeri bio je prvi rektor Sveučilišta za primijenjene znanosti u Salzburgu, gostujući profesor na Sveučilištu Duke (SAD) i na Sveučilištu za poljoprivredu u Beču. Predavao je i na Sveučilištima u Innsbrucku i Beču. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada te počasnih doktorata na Sveučilištima u Krakowu, Bratislavi, Brasowu i Czernowitzu, Liberecu i Webster Sveučilištu St. Louis u Beču.

 

Pročitano 1859 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA