Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin na gospodarskom forumu inicijative 16+1

Posted On Subota, 13 travnja 2019 12:16

Župan Zadarske županije Božidar Longin u Dubrovniku je aktivno sudjelovao na poslovno-gospodarskom forumu inicijative 'CEEC 16 +1' koji je održan u sklopu 8. Summita Kine i predsjednika Vlada 16 država srednje i istočne Europe. Upravo je Zadarska županija među prvima u Hrvatskoj pokrenula suradnju s Narodnom Republikom Kinom, a župan Longin je u Dubrovniku razgovarao s predstavnicima brojnih kineskih tvrtki. 

„Bio je to jedan jako značajan događaj koji će zasigurno dati dodatan zamah suradnji Hrvatske i Kine. Ostvarili smo dosta novih kontakata tijekom poslovnog Foruma, a veseli me da je Zadarska županija kod dobrog dijela kineskih gospodarstvenika prepoznata kao jedna napredna regija koja je otvorena za investicije“, kaže Longin.  Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini inicijative 16 + 1 dobiva popularnost kroz potporu povezivanju pokrajina, regija i općina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstava kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini.

„Kinezi su iznimno zainteresirani za razvoj gospodarske suradnje s cijelom Europskom unijom, a pogotovo s državama srednje i jugoistočne Europe. Što se tiče investicija u Zadarskoj županiji, ima dosta zainteresiranih poslovnih subjekata iz Kine koji žele ulagati u brojna područja – od zdravstvenog turizma, poslovnih zona, željeznice, pa do projekata obnovljivih izvora energije. Svjesni smo da je naša županija atraktivna brojnim investitorima, i zato moramo i dalje raditi na poticanju pozitivne investicijske klime“, dodaje Longin. Osim suradnje na ekonomskom području, Kinezi mogu dati dodatan doprinos razvoju našeg turizma.

„Posljednjih godina bilježimo značajan porast dolazaka Kineza, a ove godine se očekuje oko 300 tisuća kineskih turista u Hrvatskoj. Na godišnjoj bazi otprilike 150 milijuna Kineza putuje u inozemne destinacije i tu još imamo značajan prostor za napredak. Kineski turisti su se posljednjih godina prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a obzirom da im ljetna sezona nije ključna to je dobra prigoda našim turističkim djelatnicima za popunjavanje kapaciteta u pred i post sezoni. S tim ciljem smo, između ostalog, ostvarili prijateljske odnose s Provincijom Hainan koja je njihova najsnažnija turistička regija“, zaključuje Longin.

 

Zadar na Pomorskom putu svile

Luka Zadar prošle je godine službeno je postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u travnju 2018. u kineskoj regiji Hainan. Zadarska županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama, od Europljana su bili zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska.

Zadarska županija u članstvu CEEC 16+1

Zadarska županija u listopadu prošle godine primljena je u punopravno članstvo Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1), tijekom 4. sastanka Udruge u bugarskoj prijestolnici Sofiji. Ovakvi sastanci prigoda su za ostvarivanje kontakata i razgovora o gospodarskoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u čemu i RH može naći svoj interes. Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini "16 + 1" dobiva popularnost kroz potporu povezivanju pokrajina, regija i općina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini.

Prijateljski odnosi s regijom Hainan

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom, tijekom službene posjete provinciji Hainan u travnju 2018. godine potpisalo je Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa. Zadarska županija ostvarila je prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Hainan ima oko 9 milijuna stanovnika i najjužnija je provincija NR Kine, ujedno i najveći kineski otok.

Izaslanstvo provincije Hainan koju je predvodio zamjenik guvernera Wang Lu, u rujnu 2018. godine boravilo je u uzvratnom posjetu Zadarskoj županiji. Najavljen je nastavak suradnje između dvije prijateljske regije s naglaskom na područja športa, turizma, poljoprivrede te obrazovanja.

Pročitano 1414 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA