Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u obilasku 500 milijuna kuna vrijednih projekata

Posted On Srijeda, 16 listopada 2019 09:52

Župan Božidar Longin, u pratnji suradnika, u nepuna je 24 sata organizirao obilazak većeg dijela Zadarske županije kako bi razgledao infrastrukturne projekte vrijedne oko 500 milijuna kuna koji su trenutno u izgradnji.

Na početku obilaska, Longin je u pratnji zamjenika Šime Mršića razgledao radove na izgradnji ribarske luke u Kalima, u uvali Vela Lamjana. Trenutna faza vrijedna je oko 30 milijuna kuna, a ukupna investicija iznosi više od 40 milijuna kuna. Radove izvodi Kali gradnja d.o.o., a trebali bi završiti do rujna 2020. godine. Investitor je Lučka uprava Zadar koja je za izgradnju osigurala bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu, od čega su 75 posto sredstva iz EU, a ostatak od 25 posto osigurano je iz nacionalnih fondova.

„Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu za koju već pripremamo projektnu dokumentaciju“, poručio je Longin.

Župan je potom obišao završne radove na 3. fazi rekonstrukcije obale u luci otvorenoj za javni promet Jazine u Zadru. U pratnji resornog pročelnika Krešimira Laštre i ravnatelja ŽLU Davora Škibole razgledao je novu šetnicu ispred zgrade Lipotice koja bi trebala biti dovršena kroz nekoliko dana. Ukupna investicija u treću fazu iznosi 6,2 milijuna kuna, dok je cjelokupan projekt vrijedan 21 milijun kuna.

„Projekt je završen u predviđenom roku i mogu reći da smo zadovoljni kvalitetom radova. U provedbi ove faze rekonstrukcije luke Jazine svakako trebamo istaknuti kvalitetnu sinergiju Grada Zadra, Zadarske županije i resornog ministarstva koje nam redovno pruža potporu u našim infrastrukturnim projektima. Grad Zadar će po završetku ovog projekta dobiti modernu, reprezentativnu šetnicu, kakva i priliči najljepšem gradu na Jadranu, a i sve palme su vraćene na šetnicu“, kazao je Škibola.

U nastavku radnog obilaska županije, župan Longin je u pratnji gradonačelnika Nina Emila Ćurka i načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje razgledao radove na dva projekta u zapadnom dijelu Zadarske županije. Kroz projekt Aglomeracija Nin-Vrsi-Privlaka će se izgraditi mreža vodovoda i odvodnje vrijedna 430 milijuna kuna s PDV-om, a projektom Privlački gaz vrijednim 22 milijuna kuna produbit će se kanal zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima. Privlački gaz je, podsjetimo, plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te tvrtka Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos će pokriti Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave - grad Nin te općine Privlaka, Vrsi i Vir.

Pročitano 1008 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA