Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Energetski obnovljena zgrada gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora

Posted On Petak, 04 rujna 2020 16:50

Nastavlja se energetska obnova školskih zgrada na području Zadarske županije. Nakon što su u ovoj godini već završena dva projekta energetske obnove škola u Škabrnji i Gračacu, tijekom ljeta dovršena je i zgrada gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora gdje su smještene čak četiri škole - Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ukupna vrijednost projekta je 8,23 milijuna kuna, od čega je 2,63 milijuna financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a preostalih 5,6 milijuna kuna osigurala je Zadarska županija. 

„Kao osnivači školskih ustanova na svom području, intenzivno radimo na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve učenike u našoj županiji. Sigurno je da će nakon što učenici opet sjednu u klupe, boravak u školi biti ugodniji za njih, a i da će biti znatno manje potrebe za potrošnjom energije za grijanje objekta. Slobodno možemo reći kako smo zgradu gimnazija uredili po mjeri učenika, odnosno dobit ćemo prostor za odgoj i obrazovanje za 21. stoljeće. Posebno sam emotivan kad je u pitanju ova zgrada jer sam sjedio u ovim školskim klupama te me vežu brojne lijepe uspomene“, kazao je župan Božidar Longin.

Projekt energetske obnove zgrade uključio je toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta (2.500 m² krova), zamjenu vanjske stolarije drvenom stolarijom (290 prozora), te modernizaciju rasvjete odnosno zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Projektirana ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje iznosi 82,14% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a očekivani energetski razred zgrade nakon obnove je A (nekadašnji energetski razred je C).

„Energetsku obnovu proveli smo u dvije faze, odnosno kroz dvije ljetne sezone. Promijenjeno je kompletno krovište zgrade, postavljeni su novi drveni prozori, toplinska izolacija vanjskih zidova te nova rasvjeta. U tijeku su završni radovi i u novoj školskoj godini učenici i nastavno osoblje imat će puno bolje uvjete“, rekao je županijski pročelnik za kulturu, obrazovanje i šport Ivan Šimunić koji je u pratnji ravnatelja škola tijekom ovog tjedna pregledao završene radove.  

Energetski obnovljene školske zgrade u Gračacu i Škabrnji, a godinu dana ranije i škola u Pagu, već sada pokazale su značajne uštede.

„Ovom obnovom poboljšali smo standard u objektima, ali i uštedjeli na ukupnoj energiji više od 50 posto na godišnjoj razini. Ujedno smo osigurali kvalitetnije uvjete boravka u školskim prostorima učenicima i djelatnicima škole“, dodaje Šimunić.

Već su spremni i neki novi projekti obnova školskih zgrada, ali i izgradnja jedne nove škole. Naime, nakon što je Zadarska županija dobila dva regionalna centra kompetentnosti, čime su Medicinska i Strukovna škola osigurale preko 140 milijuna kuna za ulaganja u infrastrukturu, kadrove, opremu i programe, posebno je razveselila vijest da će se uskoro početi graditi nova zgrada Medicinske škole na Relji, u neposrednoj blizini glavne nastavne baze – Opće bolnice Zadar.

„Mogu izraziti veliko zadovoljstvo što se upravo u strukovnom obrazovanju na našem području događaju ovako veliki, pozitivni pomaci. Ono što također možemo najaviti, jest da smo od ove godine, svjesni potreba na tržištu rada, u deficitarna zanimanja pribrojili medicinske sestre, tehničare i farmaceutske tehničare. Konkretno, to znači da će Županija svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja“, najavio je župan Božidar Longin.  

Pročitano 978 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA