Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Pomorska večer proslavila 70. rođendan u Zadru

Posted On Utorak, 11 listopada 2022 11:36

Kultna emisija  Hrvatskoga radija - Pomorska večer,  sinoć je u Zadru na brodu “Sveti Šime II” proslavila 70 godina neprekinutog emitiranja, odakle je bilo  izravno emitirano slavljeničko izdanje tradicionalne i popularne radijske emisije. Na svečanosti su bili nazočni   potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković,  župan Božidar Longin,  gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, te glavna urednica Hrvatskoga radija Eliana Čandrlić-Glibota, državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ravnatelj Lučke uprave Željko Kneževič, , brodari, pomorci te brojni drugi uzvanici.

Ministar Butković istaknuo je kako je Pomorska večer ušla u krv i živote svih onih povezanih s morem te postala nezaobilazni faktor svim pomorcima koji su navigavali u ono vrijeme kada su "vijađi" trajali puno duže nego danas. 

“Pomorska večer je uvijek bila spona s obitelji i Domovinom, tako da je ovo zaista veliki jubilej koji čestitam svima koji su radili i rade na ovoj emisiji. I ja sam ju redovito slušao jer osim što je imala taj jedan emocionalni utjecaj na sve nas, ona je onda, a i danas otkrivala, usmjeravala i kreirala pomorsku politiku, budući da je osim onih pozdrava i emocija imala i tematiku kojom se bavila, a to je da pomorsko gospodarstvo, pomorski zakon i sve ono što se odnosi na pomorstvo bude bolje i uspješnije i tu je Pomorska večer bila nezaobilazni factor”, istaknuo je Butković.

Župan Božidar Longin ovom je prilikom rekao kako ga veseli  činjenica da je za svečano obilježavanje 70. obljetnice emitiranja Pomorske večeri odabran baš Zadar. „Naš grad, naša županija, središte su hrvatske obale Jadranskoga mora, a naši pomorci znani na svim svjetskim morima.“, istaknuo je župan. Dodao je kako smo Županija  koja oduvijek živi s morem i od mora.

„Pioniri smo marikulture, naši su ribari najvještiji, od prije nekoliko godina imamo i najljepšu modernu hrvatsku luku Gaženica, a i luke na svakom od naših 16 naseljenih otoka u posljednjih 15-ak godina su obnovljene i dograđene.  Jasno je da je za nas Zadrane more puno više od romantičnog motiva u baladama i šansonama. Ono nas definira i, mada često predstavlja i opasnost jer mu je ćud vrlo nepredvidiva, za nas je izvor snage, ljepote, života. Pomorska večer u tom je kontekstu bez sumnje dio nas, dio života naših pomoraca, osobito Vršana jer baš iz toga malog mjesta najviše je poteklo pomoraca na području Zadarske županije.“, istakuo je župan i čestitao veliku obljetnicu svim urednicima i novinarima koji su tijekom sedam desetljeća uspješno stvarali Pomorsku večer.

Legendarna emisija prvi put je emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb. S popularnom špicom "Mornari, hrabri k'o legende glas…", pjesmom kojoj je autor David Kabalin, Emisija za pomorce prvi put je emitirana 8. srpnja 1952. godine, od 18.30 sati. Pokretač i dugogodišnji urednik  emisije je Branko Knezoci, a  na nju je bio potaknut spoznajom o teškoćama što su ih u to vrijeme naši pomorci imali u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

U uvjetima je ograničene komunikacije u prošlom stoljeću za obitelji pomoraca veoma važno je bilo doznati na kojemu se moru ili u kojoj svjetskoj luci nalaze njihovi dragi. Za pomorce, koji su bili umorni od čekanja, neizrecivo nostalgični i puni čežnje za svojim obiteljima, s kojima nisu imali načina uspostaviti kontakt, itekako je bio važan taj komunikacijski most u eteru. Rubrike "Poruke i pozdravi pomorcima i pomoraca njihovim obiteljima" te "Izvještaji o kretanju brodova" postale su stalnim i prepoznatljivim znakom emisije sve do danas. Nekoć je emisija, koja je trajala dva sata, uključivala mnoštvo pisama punih poruka koje su završavale željama i pozdravima: "Našemu dragom pomorcu želimo mirno more, brzi povratak kući" i "Pozdrav posadi broda..."

Iako su nove tehnologije promijenile dosta toga, još uvijek ima onih koji žele pozdraviti nekoga svoga na moru. Uz priče naših pomoraca i probleme koji ih prate, emisija obrađuje najšire teme iz pomorstva te donosi priče o ljudima s mora i na moru. Pomorska večer jednako je slušana u priobalju kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama prisutna je i u domovima naših iseljenika.

Iz Zadra emisiju svakoga petog ponedjeljka uređuje i vodi Vladimir Šetka.

Pročitano 1141 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA