Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin primio obitelji ukrajinskih branitelja koji borave u Zadarskoj županiji

Posted On Petak, 04 kolovoza 2023 18:40

Zadarska županija je drugu godinu zaredom u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala desetodnevni smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja koji će u Zadru boraviti do 10. kolovoza.

U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana im je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece. Naši će gosti iz Ukrajine tijekom boravka, uz atraktivne lokacije u Zadru, posjetiti i kraljevske gradove Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko.

Goste iz Ukrajine u Domu županije primio je župan Božidar Longin sa suradnicima zaželivši im ugodan boravak u Zadarskoj županiji.

„Već drugu godinu zaredom ugošćujemo obitelji ukrajinskih branitelja i želim vam da se dobro provedete, malo zaboravite na ratne strahote i upoznate ljepote naše županije. Zadarska županija od počeka rata sudjeluje u humanitarnoj pomoći za Ukrajinu, kako u vlastitoj organizaciji tako i u zajedničkom i koordiniranom djelovanju Vlade RH. U mislima i molitvi smo s našim ukrajinskim prijateljima te najiskrenije želimo da se mir i stabilnost što prije vrati u Ukrajinu“, istaknuo je župan Longin podsjetivši da je Zadarska županija prijatelj ukrajinske Khersonske oblasti s kojom ima razvijenu međunarodnu regionalnu suradnju.

„Naše prijateljstvo se zasniva ne samo na zajedničkom podrijetlu, nego i na nevjerojatnoj sličnosti povijesnih sudbina ukrajinskog i hrvatskog naroda. Vaš boravak na današnji dan donosi i malo simbolike. Naime, Hrvatska će sutra proslaviti Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obilježiti 28. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja kojom smo oslobodili našu državu u Domovinskom ratu. Borili smo se i izborili za neovisnost te iskreno vjerujem da će i vaša država dočekati slobodu i mir“, poručio je župan.

Mladim Ukrajincima uručeni su i simbolični pokloni, među kojima i Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koji su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i Veleposlanstvom Ukrajine. Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku, te na napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice Rječnika prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova, te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice. Rječnik je besplatan, a elektroničko izdanje dostupno je online.

Zahvaljujemo na suradnji svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog desetodnevnog programa boravka ukrajinskih obitelji: Upravi i djelatnicima Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Športskom centru Višnjik i trenerici Maji, Muzeju antičkog stakla i kustosici Petri, Narodnom muzeju Zadar i kustosici Patriciji, Konjičkom klubu Wild Spirit, Turističkim zajednicama Grada Nina i Općine Preko, Turističkoj zajednici Zadarske županije, Upravi i stručnoj službi Parka prirode Vransko jezero, Bure Commerceu i Fun Parku Biograd, Jadroliniji, prevoditeljicama Olgi i Gloriji te autoprijevozniku Tomislavu Čulini – Bilom.

Pročitano 758 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA