Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana trodnevna radionica „Interpretacija baštine“ u sklopu provedbe projekta HERCULTOUR

Posted On Ponedjeljak, 25 veljače 2019 10:03

U sklopu provedbe projekta „HERCULTOUR – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening“ (Jačanje oznake HERA, kulturno turističkih ruta i posjetiteljskih centara), 20., 21. i 22. veljače 2019. godine, u prostorijama Europskog  centra  za međusektorsku suradnju IMPACT u Zadru, održana je radionica pod nazivom “Interpretacija baštine“.

Na radionici je sudjelovalo više od dvadeset dionika iz turističkog i kulturnog sektora, među kojima su bili predstavnici Narodnog muzeja Zadar, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, predstavnici Turističkih zajednica i turističkih agencija u Zadarskoj županiji i dr. Zadarska županija je u sklopu provedbe projekta HERCULTOUR izradila Priručnik za interpretaciju baštine (Heritage Interpretation Training Manual) koji je polaznicima radionice omogućio podizanje njihovih kapaciteta i znanja na području interpretacije baštine, uglavnom u svrhu zajedničke koristi za postojeće i buduće kulturno turističke rute i posjetiteljske centre s oznakom HERA, ali i primjene u kulturnom turizmu, općenito. Radionica je održana pod vodstvom autorice priručnika Andree Vugrinović.

U sklopu radionice polaznicima je pobliže objašnjeno značenje termina „interpretacija baštine“, kao i drugi pojmovi, kao što su: princip interpretacije u praksi, postavljanje ciljeva – zaštita i upravljanje baštinom ili zabavna aktivnost za posjetitelje, identifikacija interpretativnog potencijala, planiranje interpretacijskih iskustava, evaluacija iskustva posjetitelja i optimizacija izvedbe i dr. Cilj održane radionice bio je pružiti informacije dionicima turističkog i kulturnog sektora o praktičnim iskustvima i pristupu interpretaciji baštine, odnosno ujednačiti pristup jačanju kapaciteta lokalnih turističkih dionika za interpretaciju baštine, kao i za prenošenje njihovih znanja o konceptu interpretacije baštine većem broju korisnika na lokalnim razinama. Po završetku radionice polaznicima su dodijeljene potvrde o sudjelovanju na radionici.

Projekt HERCULTOUR financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020., a njegov opći cilj je ojačati zajedničku prekograničnu platformu (Udrugu HERA te razvijene proizvode i procedure) za upravljanje i promociju održivog turizma temeljenog na zajedničkoj kulturnoj baštini, a u svrhu smanjenja sezonalnosti u turizmu. Uz Zadarsku županiju kao nositelja projekta, projektni partneri su Šibensko–kninska županija, Dubrovačko–neretvanska županija i Primorsko–goranska županija iz Hrvatske te iz Italije COPE (regionalna razvojna agencija) i ADSU (agencija za visoko školstvo) iz Terama te Turistička destinacija “Romagna” (regionalna agencija za razvoj destinacije provincija Ferrara, Forlì–Cesena, Ravenna i Rimini) iz Riminija.

Pročitano 825 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA