Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Uspješno završena provedba projekta READINESS

Posted On Četvrtak, 03 listopada 2019 13:48

Projekt READINESS – Resilience Enhancement of ADrIatic basiN from firE and SeiSmic hazards (Unaprjeđenje otpornosti Jadranskog bazena od požara i seizmičkih opasnosti), koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020 službeno je završen 30. rujna 2019. godine. Ovim izvješćem želimo obavijestiti javnost o svim postignućima projekta, te ujedno zahvaliti svim medijima i  suradnicima na projektu na dobroj suradnji.

Projekt vrijedan 1.176.000,00 EUR (cca. 8.752.732 HRK) odobren je za financiranje u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018. godine. Vodeći partner projekta je talijanska Regija Molise, a u provedbi projekta iz Italije sudjeluju još i Regija Marche, Autonomna Regija Friuli-Venezia Giulia te Eurelations G.E.I.E. iz Campobassa. Iz Hrvatske, uz Zadarsku županiju, u projekt su uključene i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Izdvajamo najvažnija postignuća projekta:

U sklopu projekta READINESS provedena su mjerenja mikroseizmičkog nemira s ciljem određivanja dinamičkih parametara zgrada od javnog interes. Odabrano je deset zgrada od iznimne važnosti (škole, bolnice, upravne zgrade). Za svaku lokaciju određena je osnovna frekvencija tla, osnovna frekvencija zgrade te faktor mirenja zgrade u dvije osi. Na temelju dobivenih parametara procijenjena je opasnost od mogućih efekata koje bi potres mogao imati na zgradu. Uz ova mjerenja izrađen je i postupovnik koji uz sažet opis izvedenih mjerenja daje osnovne informacije o seizmičnosti na područuju promatranih zgrada, te osnovne informacije o protupotresnoj gradnji.  Ovim mjerenjima Zadarska županija je prvi puta dobila uvid u lokacije koje su potencijalno ugrožene pojavom određenih efekata vezanih uz potrese. Također, dobiven je okvir i metodologija za proširenje takvog tipa mjerenja na veći broj zgrada i lokacija diljem županije.

Tijekom  ožujka 2019. godine u Zadru, u  Gradskoj Loži održana je izložba dječjih likovnih radova pod nazivom “Zaštita i spašavanje” čime je ujedno obilježen  i Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Na otvorenju izložbe bila  su djeca osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta iz dječjih vrtića Golubica i Radost te osnovne škole Petra Preradovića. Da bi se na djecu prenijelo specifično znanje o ponašanju za vrijeme potresa izrađena je slikovnica „Što ako dođe do potresa?“ koja im je ovom prigodom i podijeljena. Priča o potresima je djeci ispričana od strane naratorice nakon čega su djeca pokazala veliki interes za temu potresa te potvrdila opravdanost  nastojanja da se o  ponašanju u izvanrednim situacijama djeca mogu uspješno  poučiti na njima prilagođen način, kroz umjetnost.

 Nakon otvorenja izložbe održana je kratka video konferencija na kojoj su djeca imala priliku uživo komunicirati s djecom iz Dubrovnika, Splita i Ancone, koja su sličnim manifestacijama istovremeno obilježila Međunarodni dan civilne zaštite, također u sklopu provedbe projekta READINESS.

U sklopu provedbe projekta READINESS održano je osposobljavanje pripadnika JVP Zadar po Programu osposobljavanja za spašavanje iz ruševina, u organizaciji Vatrogasne škole Zagreb. U provođenju Programa osposobljavanja sudjelovalo je  12 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Što se tiče samog Programa osposobljavanja za spašavanje iz ruševina, sastojao se od teorijskog te praktičnog - terenskog dijela koji se odvijao u prostorijama JVP Zadar te na prostoru tvrtke “Kepol” - terminal skladištenje i trgovina d.o.o. Osposobljavanje je bilo namijenjeno i izvođenju vježbe „Razorni potres Gaženica 2019.“, gdje se neposredno mogla i uvježbati situacija potresa.

Najvažnija aktivnost na projektu održana je 16. travnja 2019. na prostoru Gaženice. Naime,  pokazno- terenska vježba spašavanja za slučaj potresa  "RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019" organizirana je povodom  Županijskih dana 2019. godine. Zadarska županija provedbom vježbe realizirala je Plan vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite koji je usklađen s aktivnostima projekta civilne zaštite "READINESS" iz INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija -Hrvatska 2014-2020. Nositelj organizacije pokazno-terenske vježbe bila  je Zadarska županija, a u provedbi vježbe sudjelovali su:   Operativne snage vatrogastva (JVP Zadar i DVD Sv. Filip i Jakov),  operativne snage Hrvatskog crvenog križa, Stožer civilne zaštite  Zadarske županije i Grada Zadra,  HGSS stanica Zadar, koordinator na lokaciji,   MUP PU Zadarska, MUP Ravnateljstvo civilne zaštite   i  Zavod za hitnu medicinu  Zadarske županije. Aktivnosti koje su se provodile u vježbi vezane su uz samu temu vježbe: evakuacija, spašavanje, gašenje požara, pronalazak unesrećenih pomoću potražnog psa, spašavanje iz ruševina, spuštanje sa visina, pružanje hitne medicinske pomoći i zbrinjavanje i psihološka pomoć unesrećenih . Cilj ove vježbe bio  je predstaviti javnosti županijske operativne snage civilne zaštite te provjeriti njihovu osposobljenost i pripremljenost na izazove prirodnih nepogoda kao što je potres. Navedeni cilj je uspješno postignut, te se suradnja na lokalnoj razini pokazala kao izrazito pozitivna. Treba napomenuti da je u sklopu projekta za potrebe ove vježbe nabavljena oprema u vrijednosti nešto manjoj od 200.000,00 kuna a koja ostaje na raspolaganju službama uključenima u sustav zaštite i spašavanja u Zadarskoj županiji i nakon završetka projekta.

Sa youtube kanala projekta READINESS donosimo kratki video o vježbi:

https://www.youtube.com/watch?v=ymx2feb2TIs

Pročitano 1161 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA