Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljen projekt Prometnog masterplana Sjeverne Dalmacije: Zadar će postati prometno središte ovog dijela Europe

Posted On Petak, 16 veljače 2018 15:18

U Kneževoj palači u Zadru održana je uvodna konferencija projekta "Izrada Prometnog masterplana funkcionalne regije Sjeverna Dalmacija". Taj bi projekt po dovršetku trebao predstavljati temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije.

Provedba projekta sufinancira se sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 4 milijuna kuna, od čega su 3,4 milijuna sredstva Kohezijskog fonda, dok će sa 601 500 kuna projekt sufinancirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Zadarska županija partner je u ovom projektu čiji je nositelj Grad Zadar. Masterplan bi dugoročno  trebao definirati buduće intervencije u prometu i prometnu infrastrukturu na području šire zadarske regije.

Uvodnu konferenciju povodom početka izrade ovog važnog strateškog dokumenta, prigodnim su govorima otvorili gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

''Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za Zadarsku županiju i sam grad Zadar, koji bi ovim projektom trebao postati geostrateško središte. Zadaća ovog Masterplana je prepoznavanje svih uvjeta i stanja u prometu na području naše županije. To će biti podloga za sve prometne investicije koje ćemo moći povući iz EU fondova. Također ćemo moći definirati potrebe ulaganja u prometnu strukturu'', poručio je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.

''Prometni položaj Zadarske županije jedinstven u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Naša je Zračna luka udaljena tek nekoliko kilometara od nove suvremene putničko-teretne luke. Također, u neposrednoj blizini je autocesta, ali i željeznička pruga koja nužno traži modernizaciju, kako bi i ona dala svoj doprinos razvoju zadarske luke u teretnom i putničkom prometu. Zadar je uvijek bio sjecište puteva i želimo mu vratiti tu važnost. Ovim projektom Zadar mogao transformirati u tranzitno središte putničkog i teretnog prometa u ovom dijelu Europe'', naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako su i u resornom ministarstvu velika očekivanja od ovog projekta.

''U Hrvatskoj je definirano šest funkcionalnih regija, od kojih je jedan Zadarska županija, točnije regija Sjeverna Dalmacija. To je zadarska prednost, jer se samostalno mogu kreirati ključni prometni projekti za budućnost'', rekao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Predstavnice konzorcija Mobilita Evolva, Inženjerski biro i Ekonerg, koji je odabran za izradu Masterplana i Strateške studije utjecaja na okoliš Una Vidović i Maja Jermen Vranić, predstavile su planirane aktivnosti.

''Zadar ima jako velik potencijal kao transferno središte. Masterplan funkcionalne regije Sjeverna Dalmacije, koja obuhvaća geografsko područje Zadarske županije omogućit će planiranje učinkovitog i održivog prometnog sustava u skladu s europskim i nacionalnim strategijama i planovima'', istaknula je Una Vidović.

Pročitano 5066 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA