Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarskoj županiji 4,3 milijuna kuna za projekt POKRET

Posted On Petak, 22 veljače 2019 15:43

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marko Sever uručili su u petak, 22. veljače 2019. godine  17 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“. U okviru 17 projekata osigurano je više od 46 milijuna kuna, a zaposlit će se 232 žene koje će pružati podršku za 1182 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju u slijedeće dvije godine.

Svečanost dodjele ugovora u Zadru nastavak je provedbe uspješnog projekta „Zaželi“ najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost milijardu kuna i kojom će se zaposliti sedam i pol tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada kako bi skrbile o 30 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti žena 58 posto od ukupnog broja nezaposlenih, a  žene iz ruralnih područja Hrvatske s nižom stopom obrazovanja s preko 5o godina života, ukoliko ostanu nezaposlene, do kraja svog aktivnog vijeka ostaju nezaposlene i na raznim socijalnim pomoćima, čulo se danas na potpisivanju ugovora. „Ovaj program se upravo obraća njima, s jedne strane zaposlit ćemo ukupno 7000 žena, od kojih s ovim potpisivanjem će biti zaposleno njih preko  6000,  i od milijardu kuna koje smo planirali već smo s ovime ugovorili gotovo 940 milijuna kuna. Tih 7000 žena pomagat će 35 tisuća starih kućanstava u RH u njihovim dnevnim aktivnostima, a ono što je isto tako bitno, ovaj program je srž Europskog socijalnog fonda, s jedne strane imamo zapošljavanje žena kao skupine koje je teže integrirati na tržište rada i isto tako deintitucionalizirana skrb za naše starije sugrađane.“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodajući kako ga  veseli   da su u sklopu natječaja osigurana  sredstva za edukaciju tih žena koje mogu dobiti do 7 i pol tisuća kuna za svoje edukacije i time ih osnažiti i učiniti više zapošljivim u Republici Hrvatskoj.

„Ova Vlada do sada je u programe zapošljavanja uložila preko 4 i pol milijarde kuna, ove godine imamo 2 milijarde kuna na raspolaganju gdje se obraćamo ne samo ženama, nego i mladima, osobama s invaliditetom, dugotrajno nezaposlenima i svima onima koji se teže integriraju na tržište rada“,  rekao je ministar Pavić i čestitao svim korisnicima, posebice domaćinu, Zadarskoj županiji koja je  bila proaktivna u povlačenju sredstava.

Zadarska je županija također jedna od  korisnika ovog programa njih. Nositelj je  projekta POKRET, što je kratica za Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada.

„Podaci govore da je udio žena u strukturi nezaposlenosti u našoj županiji oko 13% veći od muškaraca. Također, velika je prisutnost dugotrajne nezaposlenosti kod nekvalificiranih i srednje kvalificiranih žena. Znajući te podatke bilo je jasno da je potrebno nešto učiniti.  Stoga je Zadarska županija kao nositelj, u suradnji s partnerima, prijavila i dobila sredstva za spomenuti projekt POKRET, čija je ukupna vrijednost oko 4,3 milijuna kuna.“, rekao je župan Božidar Longin i dodao kako je cilj ovog projekta  zaposliti žene na razdoblje od 24 mjeseca, ali im i pružiti certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, čime bi postale konkurentnijima za buduće traženje posla.

„Osim navedenog, ovaj će projekt utjecati i na smanjivanje potrebe za institucionalizacijom 100 starijih osoba. Svjesni smo koliko je velik pritisak na naš Dom za starije i nemoćne osobe, a novozaposlene žene će im ovim projektom pružiti potrebnu pomoć u vlastitim domovima.“, dodao je župan Longin i zahvalio  nadležnom Ministarstvu i ministru na suradnji naglašavajući da je ovaj projekt  još jedan konkretan primjer benefita našeg članstva u Europskoj uniji. Zahvalio je i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje,  a ženama koje će se zahvaljujući ovim projektima aktivno vratiti na tržište rada zaželio  puno uspjeha i veselja u budućem radu.

Pročitano 2212 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA