Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Zadarskoj županiji 4,3 milijuna kuna za projekt POKRET

Posted On Petak, 22 veljače 2019 15:43

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marko Sever uručili su u petak, 22. veljače 2019. godine  17 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“. U okviru 17 projekata osigurano je više od 46 milijuna kuna, a zaposlit će se 232 žene koje će pružati podršku za 1182 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju u slijedeće dvije godine.

Svečanost dodjele ugovora u Zadru nastavak je provedbe uspješnog projekta „Zaželi“ najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost milijardu kuna i kojom će se zaposliti sedam i pol tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada kako bi skrbile o 30 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti žena 58 posto od ukupnog broja nezaposlenih, a  žene iz ruralnih područja Hrvatske s nižom stopom obrazovanja s preko 5o godina života, ukoliko ostanu nezaposlene, do kraja svog aktivnog vijeka ostaju nezaposlene i na raznim socijalnim pomoćima, čulo se danas na potpisivanju ugovora. „Ovaj program se upravo obraća njima, s jedne strane zaposlit ćemo ukupno 7000 žena, od kojih s ovim potpisivanjem će biti zaposleno njih preko  6000,  i od milijardu kuna koje smo planirali već smo s ovime ugovorili gotovo 940 milijuna kuna. Tih 7000 žena pomagat će 35 tisuća starih kućanstava u RH u njihovim dnevnim aktivnostima, a ono što je isto tako bitno, ovaj program je srž Europskog socijalnog fonda, s jedne strane imamo zapošljavanje žena kao skupine koje je teže integrirati na tržište rada i isto tako deintitucionalizirana skrb za naše starije sugrađane.“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodajući kako ga  veseli   da su u sklopu natječaja osigurana  sredstva za edukaciju tih žena koje mogu dobiti do 7 i pol tisuća kuna za svoje edukacije i time ih osnažiti i učiniti više zapošljivim u Republici Hrvatskoj.

„Ova Vlada do sada je u programe zapošljavanja uložila preko 4 i pol milijarde kuna, ove godine imamo 2 milijarde kuna na raspolaganju gdje se obraćamo ne samo ženama, nego i mladima, osobama s invaliditetom, dugotrajno nezaposlenima i svima onima koji se teže integriraju na tržište rada“,  rekao je ministar Pavić i čestitao svim korisnicima, posebice domaćinu, Zadarskoj županiji koja je  bila proaktivna u povlačenju sredstava.

Zadarska je županija također jedna od  korisnika ovog programa njih. Nositelj je  projekta POKRET, što je kratica za Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada.

„Podaci govore da je udio žena u strukturi nezaposlenosti u našoj županiji oko 13% veći od muškaraca. Također, velika je prisutnost dugotrajne nezaposlenosti kod nekvalificiranih i srednje kvalificiranih žena. Znajući te podatke bilo je jasno da je potrebno nešto učiniti.  Stoga je Zadarska županija kao nositelj, u suradnji s partnerima, prijavila i dobila sredstva za spomenuti projekt POKRET, čija je ukupna vrijednost oko 4,3 milijuna kuna.“, rekao je župan Božidar Longin i dodao kako je cilj ovog projekta  zaposliti žene na razdoblje od 24 mjeseca, ali im i pružiti certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, čime bi postale konkurentnijima za buduće traženje posla.

„Osim navedenog, ovaj će projekt utjecati i na smanjivanje potrebe za institucionalizacijom 100 starijih osoba. Svjesni smo koliko je velik pritisak na naš Dom za starije i nemoćne osobe, a novozaposlene žene će im ovim projektom pružiti potrebnu pomoć u vlastitim domovima.“, dodao je župan Longin i zahvalio  nadležnom Ministarstvu i ministru na suradnji naglašavajući da je ovaj projekt  još jedan konkretan primjer benefita našeg članstva u Europskoj uniji. Zahvalio je i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje,  a ženama koje će se zahvaljujući ovim projektima aktivno vratiti na tržište rada zaželio  puno uspjeha i veselja u budućem radu.

Pročitano 2221 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA