Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Aktualni sat: Zadarska županija mjerama fiskalne decentralizacije dobila 12,8 milijuna kuna

Posted On Utorak, 19 ožujka 2019 08:35

Potpore turizmu, subvencije poduzetnicima, izgradnja Centra kreativne industrije, provjere lažnih diploma i parking kod Opće bolnice i Poliklinike bile su neke od tema s aktualnog sata 10. sjednice Skupštine Zadarske županije koja je danas završena iz trećeg pokušaja.

Čak tri vijećnička pitanja bila su vezana oko izgradnje Postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u zatonu Obrovačkom.

Brinemo o kvaliteti života svakog stanovnika naše županije i zato smo od početka priče oko ovog projekta u kontaktu s JLS-ima, odnosno Gradom Obrovcem i Općinom Jasenice. Oni su protiv tog projekta, ali su također svjesni da zakonski ne možemo utjecati na konačni pravorijek, kojeg treba donijeti nadležna institucija – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Svjesni smo da je na javnom izlaganju bilo dosta prigovora na Studiju utjecaja na okoliš, ali prije bilo kakvih drugih poteza čekamo stav i mišljenje ministarstva“, rekao je župan Božidar Longin koji je vijećnicima otkrio kako je primjenom Izmjena zakona o financiranju JL(P)RS došlo do najavljivanih promjena u fiskalnom kapacitetu županije, ali i ostalih općina i gradova na našem području.

Zadarska županija je u 2018. godini, zahvaljujući konkretnim mjerama fiskalne decentralizacije Vlade RH, ostvarila 26% više sredstava od poreza na dohodak i putem mjera fiskalnog izravnanja, odnosno 12,8 milijuna kuna više nego li godinu ranije, a ukupno su svi naši gradovi i općine dobile 80 milijuna kuna“, istaknuo je Longin dodavši kako je Zadarska županija prošle godine u obliku tekućih ili kapitalnih pomoći sufinancirala oko 4 milijuna kuna projekte općinama i gradovima na svom području.

Ako tome pridodamo i sredstva županije od oko 3,7 milijuna kuna koja su putem Županijske lučke uprave uložena u projekte na pomorskom dobru naših JLS-a dolazimo do iznosa od gotovo 8 milijuna kuna. Većina sredstava odnosila se na projekte izgradnje i uređenja dječjih vrtića te komunalne infrastrukture po općinama i gradovima“, kazao je župan Longin.

Vijećnicu HDZ-a Natašu Turbić zanimalo je ima li Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u djelokrugu kojeg su poslovi izdavanja građevinskih dozvola i legalizacije, kapaciteta i mogućnosti da može osigurati prioritetno i pravovremeno rješavanje zahtjeva gradova i općina o predmetima vezanim za značajne komunalno-infrastrukturne projekte te projekte javne društvene namjene.  

Među predmetima koji su preostali za rješavanje apsolutni prioritet predstavljaju predmeti koji potiču gradnju te gospodarski razvoj, zapošljavanje, rast proizvodnje i usluga te korištenje sredstava fondova Europske unije i proračunskih sredstava više nadležnih ministarstava. Stoga će  Županija odnosno nadležni Upravni odjel, učiniti sve organizacijske pripreme da može odgovoriti ovim zahtjevima u odgovarajućem roku“, poručio je župan Longin uz napomenu da je s krajem 2018. godine uspješno riješeno više od 147 tisuća upravnih i neupravnih predmeta, a još je preostalo oko 10 tisuća zahtjeva, uz 5267 novih zahtjeva za legalizaciju nelegalno izgrađenih građevina koji su zaprimljeni do 30. lipnja 2018. godine.

Vijećnica Reformista Vesna Sabolić, uz pohvalu mjere subvencioniranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne, pitala je kako napreduje projekt proširenja depadansi, tj. smještaja  u Domu za stare i nemoćne na Sfingi.

Dosadašnji apartmani i garsonijere u Domu će se smanjiti, te pregraditi u jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Procijenjena vrijednost radova je oko 6,7 milijuna kuna, a time će se povećati kapacitet za ukupno 30-tak korisnika. Podsjetimo, već je uređeno 14 soba s 21 krevetom u prostoru nekadašnje fizikalne terapije. Svjesni smo velike liste čekanja za Dom na Sfingi pa smo iz tog razloga i uveli mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima od 500 kuna mjesečno koju koristi više do 200 korisnika“, otkrio je župan Longin. 

 

Pročitano 1232 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA