Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sedma domobranska pukovnija obilježava 27. obljetnicu osnutka

Posted On Petak, 26 srpnja 2019 12:37

Povodom 27. obljetnice osnivanja 7. domobranske pukovnije Zadar, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Počast su iskazale obitelji poginulih branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Policijske uprave Zadarske i 93. zrakoplovne pukovnije HV-a, izaslanstva Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom i Grada Zadra koje je predvodio gradonačelnik Branko Dukić.

Molitvu odrješenja predvodio je župnik Škabrnje don Ivan Rončević, a emotivnim obraćanjem svojih prijatelja suboraca prisjetili su se ratni zapovjednik Danijel Kotlar i Ivica Matešić-Jeremija. Sveta misa zadušnica održana je u kapelici na Gradskom groblju.

Sedma domobranska pukovnija Zadar je osnovana 27. srpnja 1992. godine. Prva je to domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenim akcijama u Domovinskom ratu, a kroz sastav pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 35 pripadnika postrojbe, a više od stotinu ih je ranjeno.

Vojni stručnjaci ističu da je bila jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Ovu postrojbu odlikovala je predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog.

Pročitano 120 puta

Zadnje objave

srpnja 25, 2019

Bugarski predsjednik Radev posjetio Zadarsku županiju

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev…
srpnja 18, 2019

Zadarskoj županiji još dvije nekretnine u bivšoj vojarni Stjepana Radića

Bivši ministar državne imovine Goran Marić je prije razrješenja potpisao Ugovor o…
srpnja 11, 2019

Ključni projekti za otočane: Longin u obilasku izgradnje trajektne luke u Tkonu i ribarske luke u Kalima

Župan Božidar Longin u pratnji suradnika te načelnika općina Tkon i Pašman Gorana Mušćeta…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA