Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Djeca iz Slovačke posjetila Zadarsku županiju

Posted On Utorak, 03 rujna 2019 13:38

Učenici iz Republike Slovačke koji u Bibinjama borave u sklopu razmjene učenika tamošnje osnovne škole i škole u slovačkom mjestu Vysoka pri Morave, posjetili su danas Dom Zadarske županije gdje ih je primio zamjenik župana Šime Mršić. U pratnji učenika i njihovih pratitelja bile su  predsjednica i podpredsjednica Udruge „Oko Jadrana“ Monika Sunara i Barbora Veselić.

On je pozdravljajući nazočne istaknuo da Zadarska županija  od 2008. godine ima potpisan Sporazum o suradnji sa slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem tako da je suradnja sa Slovačkom  za Zadarsku županiju već, kako je rekao,  dugogodišnja priča.

„Također, lijepo surađujemo i s udrugom, čija su predsjednica i potpredsjednica gospođe Monika Sunara i Barbora Veselić danas ovdje s nama, a u kojoj su se lijepo spojile Hrvatska, Slovačka i Češka.  Također, naglasit ću i da je bibinjska osnovna škola u kojoj se uči slovački jezik naša županijska škola, i to vrlo aktivna i dobro vođena škola s velikim brojem učenika.“, rekao je zamjenik župana Šime Mršić dodajući kako ga  veseli što suradnja  dviju domovina lijepo napreduje i što je rezultiralo njihovim posjetom.

„Sporazumi o suradnji nikada ne smiju ostati tek mrtvo slovo na papiru, a vaš dolazak upravo jest jedna od aktivnosti koja riječi pretvara u djelo.  Nadam se da ćete svoje vrijeme provedeno u Zadarskoj županiji iskoristiti za upoznavanje s našim prirodnim ljepotama te kulturno-povijesnom baštinom, no prije svega želim vam ugodno druženje s vršnjacima i stvaranje novih prijateljstava koja će možda postati i prijateljstva za čitav život. Hvala ravnateljici OŠ Stjepana Radića što je prihvatila ovaj oblik suradnje te svima onima, osobito udruzi Oko Jadrana, koji su sudjelovali u ostvarenju ovog boravka učenika u Hrvatskoj te se nadam da će se suradnja nastaviti uzvratnim posjetom naše djece i novim zanimljivim projektima.“,  uz ostalo je rekao Mršić.

Gosti su zahvalili kako na prijemu u Županiji, tako i gostoprimstvu u Bibinjskoj osnovnoj školi čiji će učenici idućega tjedna boraviti u uzvratnom posjetu u Slovačkoj. Naime, u sklopu programa učenja Slovačkog jezika prema modelu C organizirana je razmjena učenika koji pohađaju osnovnu školu u Bibinjama s djecom iz Republike Slovačke. Cilj razmjene je povećanje suradnje i uspostavljanje prijateljskih odnosa između dvaju naroda, kao i povezivanje djece Slovačke nacionalnosti s domovinom svojih predaka.

Predsjednica Udruge „Oko Jadrana“ Monika Sunara rekla je kako je mjesto  Vysoka pri Morave udaljeno 30 kilometara od Bratislave te da je nedavno Općina Povljana s njima potpisala Sporazum o suradnji te su i oni izrazili želju za razmjenom učenika.

Učenici će u nastavku svog boravka u Zadarskoj županiji posjetiti Povljanu i Pag.

Pročitano 127 puta

Zadnje objave

siječnja 01, 2020

Novogodišnji posjet rodilištu

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline i voditelja…
prosinca 31, 2019

Dogovoreno uklanjanje onečišćenja: Zrmanju maksimalno zaštititi

Župan Božidar Longin u pratnji vodopravnog inspektora te predstavnika grada Obrovca i…
prosinca 20, 2019

Župan ugostio nadbiskupa Puljića

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu županije ugostio zadarskog nadbiskupa mons.…
prosinca 20, 2019

Župan posjetio Dom za starije i nemoćne te štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane

Župan Božidar Longin, povodom nadolazećih blagdana, sa suradnicima je posjetio Dom za…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA