Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sastanak u Rektoratu: Predloženo povezivanje europskih obalnih gradova po uzoru na sveučilišta

Posted On Srijeda, 02 listopada 2019 12:37

Rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier završio je posjet Zadru sastankom s predstavnicima gradske i županijske vlasti. U Rektoratu Sveučilišta u Zadru, nakon sudjelovanja na prijemu studenata prve godine, susreo se sa zamjenicom gradonačelnika Zadra Jagodom Surać i zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Mršićem.

Rektor Ogier predložio je da se po modelu EU-CONEXUS, koji šest sveučilišta povezuje u jedno Europsko sveučilište, povežu i gradovi i regije u kojima sveučilišta djeluju.

EU-CONEXUS jedno je od europskih sveučilišta oformljenih uz potporu Europske komisije, a uz sveučilišta iz Zadra i La Rochellea okuplja sveučilišta iz Valencije, Atene, Bukurešta i Klaipede (Litva). Naziv je skraćenica od punog imena European University for Smart Urban Coastal Sustainability - Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima.

“Postojanje sveučilišta jednoj sredini donosi inovacije i otvara mogućnost napretka. Naša regija Akvitanija za rad sveučilišta na svom području godišnje daje 20 milijuna eura, a grad La Rochelle kao partner svake godine izdvaja 500.000 eura za ciljeve koje bi naše sveučilište trebalo postići, poput održivog turizma, očuvanja bioraznolikosti i obalnog područja, mobilnosti građana i posebno smanjenja emisije štetnih tvari, budući da bi La Rochelle od 2040. godine trebao biti grad s 0 % ugljičnog dioksida“, rekao je Ogier.

Ovaj francuski grad u tom cilju uvodi različite inovacije poput aplikacije za mobitel na kojoj građani mogu vidjeti koliko su oni osobno tog dana emitirali ugljičnog dioksida, s obzirom na korištenje automobila, javnog prijevoza i sl.

„Svima nam je cilj održivo upravljanje obalnim područjem s obzirom na turizam, promet, zaštitu baštine. Imamo slične industrije vezane uz more, pa uz integrirani pristup možemo stvoriti kompetitivni prostor koji će poboljšati lokalne ekosustave. S takvim projektima možemo ići prema Europskoj uniji i tražiti dodatno financiranje. Ako su prihvatili ideju Europskog sveučilišta, vjerojatno bi prihvatili ujedinjenje regija po tematskoj problematici, a ne samo geografskoj blizini“, zaključio je Ogier.

Zamjenik župana Šime Mršić rekao je kako bi Zadarska županija od Akvitanije mogla dosta naučiti, posebice u djelatnostima koje su na našem području još uvijek u začecima, poput sustavnog zbrinjavanja otpada.

„Svjesni smo da naš razvoj mora biti održiv i zato je posebno važno istaknuti da konkretnim mjerama radimo na očuvanju našeg okoliša. Svakako da razmjenom znanja i informacija možemo puno toga saznati i naučiti od kolega iz Francuske. Isto tako vjerujem da i mi njima možemo prenijeti određena znanja na područjima u kojima imamo više iskustva“, istaknuo je Mršić, dok je zamjenica gradonačelnika Surać navela projekte u kojima Zadar uvodi inovacije u zaštiti okoliša te iskazala zainteresiranost za suradnjom.

Tijekom sastanka je predloženo da izaslanstva Zadarske županije i Grada Zadra sljedeće godine u lipnju gostuju u La Rochelleu, u vrijeme kada se održava njihov Zeleni tjedan, gdje bi se susreli s tamošnjim rektorom i predstavnicima lokalne vlasti kako bi se razmotrila mogućnost bližeg povezivanja i suradnje.

Pročitano 543 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA