Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sastanak u Rektoratu: Predloženo povezivanje europskih obalnih gradova po uzoru na sveučilišta

Posted On Srijeda, 02 listopada 2019 12:37

Rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier završio je posjet Zadru sastankom s predstavnicima gradske i županijske vlasti. U Rektoratu Sveučilišta u Zadru, nakon sudjelovanja na prijemu studenata prve godine, susreo se sa zamjenicom gradonačelnika Zadra Jagodom Surać i zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Mršićem.

Rektor Ogier predložio je da se po modelu EU-CONEXUS, koji šest sveučilišta povezuje u jedno Europsko sveučilište, povežu i gradovi i regije u kojima sveučilišta djeluju.

EU-CONEXUS jedno je od europskih sveučilišta oformljenih uz potporu Europske komisije, a uz sveučilišta iz Zadra i La Rochellea okuplja sveučilišta iz Valencije, Atene, Bukurešta i Klaipede (Litva). Naziv je skraćenica od punog imena European University for Smart Urban Coastal Sustainability - Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima.

“Postojanje sveučilišta jednoj sredini donosi inovacije i otvara mogućnost napretka. Naša regija Akvitanija za rad sveučilišta na svom području godišnje daje 20 milijuna eura, a grad La Rochelle kao partner svake godine izdvaja 500.000 eura za ciljeve koje bi naše sveučilište trebalo postići, poput održivog turizma, očuvanja bioraznolikosti i obalnog područja, mobilnosti građana i posebno smanjenja emisije štetnih tvari, budući da bi La Rochelle od 2040. godine trebao biti grad s 0 % ugljičnog dioksida“, rekao je Ogier.

Ovaj francuski grad u tom cilju uvodi različite inovacije poput aplikacije za mobitel na kojoj građani mogu vidjeti koliko su oni osobno tog dana emitirali ugljičnog dioksida, s obzirom na korištenje automobila, javnog prijevoza i sl.

„Svima nam je cilj održivo upravljanje obalnim područjem s obzirom na turizam, promet, zaštitu baštine. Imamo slične industrije vezane uz more, pa uz integrirani pristup možemo stvoriti kompetitivni prostor koji će poboljšati lokalne ekosustave. S takvim projektima možemo ići prema Europskoj uniji i tražiti dodatno financiranje. Ako su prihvatili ideju Europskog sveučilišta, vjerojatno bi prihvatili ujedinjenje regija po tematskoj problematici, a ne samo geografskoj blizini“, zaključio je Ogier.

Zamjenik župana Šime Mršić rekao je kako bi Zadarska županija od Akvitanije mogla dosta naučiti, posebice u djelatnostima koje su na našem području još uvijek u začecima, poput sustavnog zbrinjavanja otpada.

„Svjesni smo da naš razvoj mora biti održiv i zato je posebno važno istaknuti da konkretnim mjerama radimo na očuvanju našeg okoliša. Svakako da razmjenom znanja i informacija možemo puno toga saznati i naučiti od kolega iz Francuske. Isto tako vjerujem da i mi njima možemo prenijeti određena znanja na područjima u kojima imamo više iskustva“, istaknuo je Mršić, dok je zamjenica gradonačelnika Surać navela projekte u kojima Zadar uvodi inovacije u zaštiti okoliša te iskazala zainteresiranost za suradnjom.

Tijekom sastanka je predloženo da izaslanstva Zadarske županije i Grada Zadra sljedeće godine u lipnju gostuju u La Rochelleu, u vrijeme kada se održava njihov Zeleni tjedan, gdje bi se susreli s tamošnjim rektorom i predstavnicima lokalne vlasti kako bi se razmotrila mogućnost bližeg povezivanja i suradnje.

Pročitano 181 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA