Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Sastanak u Rektoratu: Predloženo povezivanje europskih obalnih gradova po uzoru na sveučilišta

Posted On Srijeda, 02 listopada 2019 12:37

Rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier završio je posjet Zadru sastankom s predstavnicima gradske i županijske vlasti. U Rektoratu Sveučilišta u Zadru, nakon sudjelovanja na prijemu studenata prve godine, susreo se sa zamjenicom gradonačelnika Zadra Jagodom Surać i zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Mršićem.

Rektor Ogier predložio je da se po modelu EU-CONEXUS, koji šest sveučilišta povezuje u jedno Europsko sveučilište, povežu i gradovi i regije u kojima sveučilišta djeluju.

EU-CONEXUS jedno je od europskih sveučilišta oformljenih uz potporu Europske komisije, a uz sveučilišta iz Zadra i La Rochellea okuplja sveučilišta iz Valencije, Atene, Bukurešta i Klaipede (Litva). Naziv je skraćenica od punog imena European University for Smart Urban Coastal Sustainability - Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima.

“Postojanje sveučilišta jednoj sredini donosi inovacije i otvara mogućnost napretka. Naša regija Akvitanija za rad sveučilišta na svom području godišnje daje 20 milijuna eura, a grad La Rochelle kao partner svake godine izdvaja 500.000 eura za ciljeve koje bi naše sveučilište trebalo postići, poput održivog turizma, očuvanja bioraznolikosti i obalnog područja, mobilnosti građana i posebno smanjenja emisije štetnih tvari, budući da bi La Rochelle od 2040. godine trebao biti grad s 0 % ugljičnog dioksida“, rekao je Ogier.

Ovaj francuski grad u tom cilju uvodi različite inovacije poput aplikacije za mobitel na kojoj građani mogu vidjeti koliko su oni osobno tog dana emitirali ugljičnog dioksida, s obzirom na korištenje automobila, javnog prijevoza i sl.

„Svima nam je cilj održivo upravljanje obalnim područjem s obzirom na turizam, promet, zaštitu baštine. Imamo slične industrije vezane uz more, pa uz integrirani pristup možemo stvoriti kompetitivni prostor koji će poboljšati lokalne ekosustave. S takvim projektima možemo ići prema Europskoj uniji i tražiti dodatno financiranje. Ako su prihvatili ideju Europskog sveučilišta, vjerojatno bi prihvatili ujedinjenje regija po tematskoj problematici, a ne samo geografskoj blizini“, zaključio je Ogier.

Zamjenik župana Šime Mršić rekao je kako bi Zadarska županija od Akvitanije mogla dosta naučiti, posebice u djelatnostima koje su na našem području još uvijek u začecima, poput sustavnog zbrinjavanja otpada.

„Svjesni smo da naš razvoj mora biti održiv i zato je posebno važno istaknuti da konkretnim mjerama radimo na očuvanju našeg okoliša. Svakako da razmjenom znanja i informacija možemo puno toga saznati i naučiti od kolega iz Francuske. Isto tako vjerujem da i mi njima možemo prenijeti određena znanja na područjima u kojima imamo više iskustva“, istaknuo je Mršić, dok je zamjenica gradonačelnika Surać navela projekte u kojima Zadar uvodi inovacije u zaštiti okoliša te iskazala zainteresiranost za suradnjom.

Tijekom sastanka je predloženo da izaslanstva Zadarske županije i Grada Zadra sljedeće godine u lipnju gostuju u La Rochelleu, u vrijeme kada se održava njihov Zeleni tjedan, gdje bi se susreli s tamošnjim rektorom i predstavnicima lokalne vlasti kako bi se razmotrila mogućnost bližeg povezivanja i suradnje.

Pročitano 551 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA