Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena izložba kineskog porculana: Marko Polo poveznica Hrvatske i Kine

Posted On Ponedjeljak, 14 listopada 2019 09:15

U zadarskom Muzeju antičkog stakla u petak, 11. listopada otvorena je izložba kulture kineskog porculana 'Putovanje porculana Putom svile'. Otvorenju su nazočili brojni uzvanici, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Xu Erwen, ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu Zhao Gang,  pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać, a u ime Zadarske županije okupljene je pozdravio župan Božidar Longin istaknuvši kako je uvjeren da će ova izložba izazvati veliki interes naših građana jer imamo priliku upoznati porculan upravo u njegovoj originalnoj, matičnoj inačici.

„Hrvatska i porculan, pak, mogu naći poveznicu u činjenici da je sam naziv porculan prvi upotrijebio upravo Marko Polo, rođen u našoj Korčuli, jer ga je glatka bjelina podsjećala na školjku čiji naziv na talijanskom glasi porcellana. Europa je porculan upoznala u 11. stoljeću kada je u nju stigao Putom svile. Danas naša Domovina, točnije Zadarska županija, ima još jednu poveznicu s porculanom jer je naša luka Gaženica, uz Veneciju jedina na ovom području, prošle godine uvrštena u pomorski Put svile“, istaknuo je Longin.

Ravnatelj MAS-a Ivo Fadić posebno se osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji između Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu i Muzeja antičkog stakla u Zadru.

„Potpisivanjem Sporazuma službeno smo postali prijatelji Muzeji. To podrazumijeva suradnju na raznim područjima i vjerujemo da će biti uspješna na zadovoljstvo oba muzeja. Ova izložba, pak, jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini“, dodao je Fadić.

Izložba 'Putovanje porculana Putom svile' zajednički je projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma RH te Ministarstva kulture i turizma NR Kine, povodom Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, a moći će se moći pogledati do 01. prosinca ove godine.

Foto: Vedran Sitnica – Zadarski list

Pročitano 225 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA