Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena izložba kineskog porculana: Marko Polo poveznica Hrvatske i Kine

Posted On Ponedjeljak, 14 listopada 2019 09:15

U zadarskom Muzeju antičkog stakla u petak, 11. listopada otvorena je izložba kulture kineskog porculana 'Putovanje porculana Putom svile'. Otvorenju su nazočili brojni uzvanici, veleposlanica Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Xu Erwen, ravnatelj Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu Zhao Gang,  pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać, a u ime Zadarske županije okupljene je pozdravio župan Božidar Longin istaknuvši kako je uvjeren da će ova izložba izazvati veliki interes naših građana jer imamo priliku upoznati porculan upravo u njegovoj originalnoj, matičnoj inačici.

„Hrvatska i porculan, pak, mogu naći poveznicu u činjenici da je sam naziv porculan prvi upotrijebio upravo Marko Polo, rođen u našoj Korčuli, jer ga je glatka bjelina podsjećala na školjku čiji naziv na talijanskom glasi porcellana. Europa je porculan upoznala u 11. stoljeću kada je u nju stigao Putom svile. Danas naša Domovina, točnije Zadarska županija, ima još jednu poveznicu s porculanom jer je naša luka Gaženica, uz Veneciju jedina na ovom području, prošle godine uvrštena u pomorski Put svile“, istaknuo je Longin.

Ravnatelj MAS-a Ivo Fadić posebno se osvrnuo na potpisani Sporazum o suradnji između Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu i Muzeja antičkog stakla u Zadru.

„Potpisivanjem Sporazuma službeno smo postali prijatelji Muzeji. To podrazumijeva suradnju na raznim područjima i vjerujemo da će biti uspješna na zadovoljstvo oba muzeja. Ova izložba, pak, jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini“, dodao je Fadić.

Izložba 'Putovanje porculana Putom svile' zajednički je projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma RH te Ministarstva kulture i turizma NR Kine, povodom Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, a moći će se moći pogledati do 01. prosinca ove godine.

Foto: Vedran Sitnica – Zadarski list

Pročitano 725 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA