Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan otvorio međunarodnu konferenciju ,,Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje’’ – CRUA 2019.

Posted On Četvrtak, 24 listopada 2019 14:58

Župan Božidar Longin otvorio je danas u prostoru crkve sv. Nikole međunarodnu konferenciju pod nazivom "Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje" – CRUA 2019 koju je organizirao  Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u suradnji sa zadarskim Sveučilištem.

„Zadarska županija oduvijek je bila okrenuta moru i živjela s njim i od njega. Spomenimo naš geografski položaj na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana i činjenicu da je baš ovdje udaljenost između Hrvatske i Italije najmanja. Zatim, ne možemo zanemariti ni to što je površina naše županije gotovo potpuno jednako podijeljena između kopna i mora, a ni to što su naši pomorci od pamtivijeka bili znani na svim morima svijeta.“, rekao je danas otvarajući međunarodnu konferenciju župan Božidar Longin dodajući kako se ovim našim područjem plovio  oduvijek. Spomenuo je i da su trgovački  brodovi još od antike  prolazili našim područjem noseći dragocjeni teret između dviju jadranskih obala, ali i iz ostalih dijelova Mediterana.

„Također, našim su morem brodile i vojne lađe. A neke od lađa su i tonule jer s morem se nije šaliti, treba ga poznavati i poštivati. Ono što je more progutalo, ostalo je na dnu i prolazile su godine, desetljeća, stoljeća… S razvojem podvodne arheologije ti podvodni nalazi ukazali su se kao svjedoci svoga vremena, kao pripovjedači priča o nekim davnim ljudima, običajima, događajima.“, nastavio je dalje župan i rekao kako je  zadaća konzervatora-restauratora  očuvati sve predmete koji izranjanju iz dubina, a kako bi sadašnje i buduće generacije mogle doživjeti i upoznati našu zajedničku prošlost.

Župan Longin je još dodao: „Koliki je značaj podvodne arheologije kao struke vidljivo je i iz Konvencije UNESCO-a o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. koja je prvi mnogostrani međunarodni ugovor koji se sustavno i sveobuhvatno bavi zaštitom podvodnih kulturnih dobara. Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju kao treća država, potvrđujući time značaj koji pridaje zaštiti podvodne kulturne baštine. Održavanje ove međunarodne konferencije svakako je značajno kako za same sudionike i struku, tako i za građanstvo kojem će kroz javna predavanja biti približena važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine. Siguran sam da uspjeh neće izostati.“

Na svečanosti otvaranja govorili su i pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.

Zadarska županija pokrovitelj je ove međunarodne konferencije koja se održava i sutra   na  Sveučilištu u Zadru.

Svrha konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva.

Predavanja će održati hrvatski i strani stručnjaci, predstavnici uglednih inozemnih sveučilišta i instituta iz 11 zemalja (Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Portugal, Kanada, SAD, Kolumbija, Južna Koreja).

Cilj međunarodne konferencije je predstaviti stručne i znanstvene projekte u području konzervacije i restauracije u podvodnoj arheologiji, a osnovna svrha je približiti građanstvu važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.

Međunarodna konferencija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture. 

Pročitano 358 puta

Zadnje objave

studenoga 12, 2020

7,9 milijuna kuna za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt…
listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA