Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nazočila proslavi dana Grada Zadra

Posted On Petak, 22 studenoga 2019 15:20

Uoči Dana Grada Zadra i blagdana svetog Krševana, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nazočila je danas  svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, a po dolasku u Zadar dočekali su   je župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Svečanosti su odazvali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici, državni tajnici, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, nadbiskup mons. Želimir Puljić, generali Mladen Fuzul i  Ante Gotovina, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta, Željka Jurić, "djevojčica s plavim kaputićem" iz Vukovara te gradonačelnici Splita, Šibenika, Imotskog i Senja.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Grozdana Perić rekla je kako Gradu treba konzistentna razvojna politika koja će poticati investicije i omogućiti povratak i onih koji su već otišli. "Moramo konstantno ulagati u obrazovanje i znanje. Imamo snage i iskustva voditi ovaj grad pravim smjerom, ostaviti ga sljedećim generacijama u boljem stanju nego smo ga zatekli", rekla je Perić, zahvaljujući obrtnicima i poduzetnicima koji se za grad bore otvarajući radna mjesta.

Na proslavi Dana grada Zadra kao izaslanik predsjednika Vlade,govorio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. „Zadar je dao mnogo časnih ljudi koji su se borili za neovisnost Hrvatske, pozdravljam obitelji poginulih, branitelje, suborce, pripadnike 112 i 159 brigade i 7 domobranske pukovnije. Posebno čestitam generalu Anti Gotovini na vodstvu tijekom oslobađajućih operacija u Domovinskom ratu“, rekao je Krstičević.

Sjetio se i operacije Maslenica, koja je bila jedna od prekretnica Domovinskog rata, te najavio program koji će se na novi datum Dana državnosti, 30. svibnja 2020. godine održati u Zadru.

„Središnji događaj proslave Dana državnosti sljedeće godine bit će u Zadru, uz veliki aeromiting, kojim ćemo pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina, a to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović“, najavio je ministar.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović  zahvalila je na toplom dočeku te rekla da se u Zadru osjeća kao u svom gradu. Spomenula je njegovu ulogu u Domovinskom ratu, velike zadarske projekte poput luke Gaženice, koja je nastavak vizije predsjednika Tuđmana, odnosno gradnje autoceste i tunela sv Rok.

„Doći u Zadar uvijek mi je zadovoljstvo i zapravo povlastica jer je to grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu od antičkih vremena do modernoga doba. Za hrvatski narod ovo je grad u kojemu su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka njegove kulturne povijesti, kao i povijesti borbe za slobodu.

Hrvatsko domoljublje ovdje je uvijek snažno pokretalo i misao i rad, a kada je trebalo, i borbu za obranu domovine. Posebice je u Domovinskom ratu Zadar imao veliku ulogu u sprječavanju srpskoga agresora da prepolovi Hrvatsku posred njezine jadranske obale. I danas želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za obranu Zadra i oslobađanje zadarskoga zaleđa, a posebice poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i civilima te njihovim obiteljima.

Osobit znak ambiciozne vizije razvoja grada bio je početak radova na izgradnji zgrade Putničkog terminala Nove luke 2016., kao i svečanost otvorenja u travnju ove godine. Posebno mi je drago što sam nazočila tim događajima. A da ste tim projektom pogodili „u sridu“, kako kažu naši Sinjani, pokazuje to što je putnička luka Gaženica već ove godine u Hamburgu na prestižnom sajmu kružnih putovanja Seatrade Europe proglašena lukom godine, na čemu vam posebno čestitam!“- rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar –Kitarović.

U svom govoru gradonačelnik Branko Dukić uz ostalo je rekao:

„Razdoblje pred nama donosi nam kapitalne projekte na području građenja, a vrijednost potpisanih ugovora za započete i skore projekte građenja komunalne i društvene infrastrukture penju se na više od milijardu i 400 milijuna kuna. Moram izdvojiti izuzetno zahtjevan megaprojekt kojim ćemo u samo četiri godine dobiti jedan novi grad. Projekt Aglomeracije obuhvaća široko gradsko područje od istoka do zapada. Krećemo od Bokanjca i Sinjoretova. Natječaji su otvoreni!

Svako kopanje veseli, ali donosi i more problema stanarima. Stoga smo odlučili iskoristiti trenutak i sada ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju vodovoda, uređenje prometnica, nogostupe, javnu rasvjetu. Konkretno, realizacijom projekta grad će dobiti povećanje priključenosti na sustav odvodnje sa sadašnjih 70% na 95%.

U samo četiri godine ćemo kompletno urediti i opremiti 317 gradskih ulica, za što bi nam uobičajenim godišnjim programima gradnje trebalo tridesetak godina. Dobili smo priliku u najkraćem roku podignuti ukupni komunalni standard našeg grada na potpuno novu razinu i izjednačiti uvjete komunalne opremljenosti rubnih dijelova Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 567 milijuna kuna.“

Godišnje nagrade dobili su Sanja Petrovski, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Klub liječenih alkoholičara, Katarina Livljanić, Red Bull Adria, a Grb Grada Zadra Vanda Babić, Marinko Vidaić (postumno), HU Antonio Jurjević, AŠK Zadar, Jure Tadić. Za Vidaića je nagradu primila kći, kantautorica Tea Vidaić, a za Katarinu Livljanić otac Ive, prvi zadarski gradonačelnik. Dukić je samostalnom odlukom dodijelio grb OŠ Krune Krstića, Mati Žagaru, Juri Tadiću, Roku Štokovu, Mirjani Dragičević i Zadarskim mažoretkinjama.

Nagrade za životno djelo dobili su urolog Nado Vodopija, koji je profesionalnu karijeru izgradio u Sloveniji, ali i dao nesebičan doprinos razvoju zadarske urologije, te Damir Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru.

„Velik dio svog života i rada posvetio sam Zadru i vraćanju sjaja ovoj metropoli. Obnova Sveučilišta imala je polazište u važnosti Zadra u povijesti, ali i u suvremenim uvjetima. Bez stereotipa promjene Hrvatske s četiri velika grada ne može biti razvoja cijele domovine. Moramo poticati regionalni razvoj, razvoj svih županija i regija . Voljenom gradu želim priznato mjesto u domovini i Europi“, rekao je u govoru zahvale dr. Magaš.

Pročitano 1289 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA