Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nazočila proslavi dana Grada Zadra

Posted On Petak, 22 studenoga 2019 15:20

Uoči Dana Grada Zadra i blagdana svetog Krševana, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nazočila je danas  svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, a po dolasku u Zadar dočekali su   je župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Svečanosti su odazvali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici, državni tajnici, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, nadbiskup mons. Želimir Puljić, generali Mladen Fuzul i  Ante Gotovina, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta, Željka Jurić, "djevojčica s plavim kaputićem" iz Vukovara te gradonačelnici Splita, Šibenika, Imotskog i Senja.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Grozdana Perić rekla je kako Gradu treba konzistentna razvojna politika koja će poticati investicije i omogućiti povratak i onih koji su već otišli. "Moramo konstantno ulagati u obrazovanje i znanje. Imamo snage i iskustva voditi ovaj grad pravim smjerom, ostaviti ga sljedećim generacijama u boljem stanju nego smo ga zatekli", rekla je Perić, zahvaljujući obrtnicima i poduzetnicima koji se za grad bore otvarajući radna mjesta.

Na proslavi Dana grada Zadra kao izaslanik predsjednika Vlade,govorio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. „Zadar je dao mnogo časnih ljudi koji su se borili za neovisnost Hrvatske, pozdravljam obitelji poginulih, branitelje, suborce, pripadnike 112 i 159 brigade i 7 domobranske pukovnije. Posebno čestitam generalu Anti Gotovini na vodstvu tijekom oslobađajućih operacija u Domovinskom ratu“, rekao je Krstičević.

Sjetio se i operacije Maslenica, koja je bila jedna od prekretnica Domovinskog rata, te najavio program koji će se na novi datum Dana državnosti, 30. svibnja 2020. godine održati u Zadru.

„Središnji događaj proslave Dana državnosti sljedeće godine bit će u Zadru, uz veliki aeromiting, kojim ćemo pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina, a to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović“, najavio je ministar.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović  zahvalila je na toplom dočeku te rekla da se u Zadru osjeća kao u svom gradu. Spomenula je njegovu ulogu u Domovinskom ratu, velike zadarske projekte poput luke Gaženice, koja je nastavak vizije predsjednika Tuđmana, odnosno gradnje autoceste i tunela sv Rok.

„Doći u Zadar uvijek mi je zadovoljstvo i zapravo povlastica jer je to grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu od antičkih vremena do modernoga doba. Za hrvatski narod ovo je grad u kojemu su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka njegove kulturne povijesti, kao i povijesti borbe za slobodu.

Hrvatsko domoljublje ovdje je uvijek snažno pokretalo i misao i rad, a kada je trebalo, i borbu za obranu domovine. Posebice je u Domovinskom ratu Zadar imao veliku ulogu u sprječavanju srpskoga agresora da prepolovi Hrvatsku posred njezine jadranske obale. I danas želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za obranu Zadra i oslobađanje zadarskoga zaleđa, a posebice poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i civilima te njihovim obiteljima.

Osobit znak ambiciozne vizije razvoja grada bio je početak radova na izgradnji zgrade Putničkog terminala Nove luke 2016., kao i svečanost otvorenja u travnju ove godine. Posebno mi je drago što sam nazočila tim događajima. A da ste tim projektom pogodili „u sridu“, kako kažu naši Sinjani, pokazuje to što je putnička luka Gaženica već ove godine u Hamburgu na prestižnom sajmu kružnih putovanja Seatrade Europe proglašena lukom godine, na čemu vam posebno čestitam!“- rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar –Kitarović.

U svom govoru gradonačelnik Branko Dukić uz ostalo je rekao:

„Razdoblje pred nama donosi nam kapitalne projekte na području građenja, a vrijednost potpisanih ugovora za započete i skore projekte građenja komunalne i društvene infrastrukture penju se na više od milijardu i 400 milijuna kuna. Moram izdvojiti izuzetno zahtjevan megaprojekt kojim ćemo u samo četiri godine dobiti jedan novi grad. Projekt Aglomeracije obuhvaća široko gradsko područje od istoka do zapada. Krećemo od Bokanjca i Sinjoretova. Natječaji su otvoreni!

Svako kopanje veseli, ali donosi i more problema stanarima. Stoga smo odlučili iskoristiti trenutak i sada ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju vodovoda, uređenje prometnica, nogostupe, javnu rasvjetu. Konkretno, realizacijom projekta grad će dobiti povećanje priključenosti na sustav odvodnje sa sadašnjih 70% na 95%.

U samo četiri godine ćemo kompletno urediti i opremiti 317 gradskih ulica, za što bi nam uobičajenim godišnjim programima gradnje trebalo tridesetak godina. Dobili smo priliku u najkraćem roku podignuti ukupni komunalni standard našeg grada na potpuno novu razinu i izjednačiti uvjete komunalne opremljenosti rubnih dijelova Zadra. Ukupna vrijednost projekta je 567 milijuna kuna.“

Godišnje nagrade dobili su Sanja Petrovski, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Klub liječenih alkoholičara, Katarina Livljanić, Red Bull Adria, a Grb Grada Zadra Vanda Babić, Marinko Vidaić (postumno), HU Antonio Jurjević, AŠK Zadar, Jure Tadić. Za Vidaića je nagradu primila kći, kantautorica Tea Vidaić, a za Katarinu Livljanić otac Ive, prvi zadarski gradonačelnik. Dukić je samostalnom odlukom dodijelio grb OŠ Krune Krstića, Mati Žagaru, Juri Tadiću, Roku Štokovu, Mirjani Dragičević i Zadarskim mažoretkinjama.

Nagrade za životno djelo dobili su urolog Nado Vodopija, koji je profesionalnu karijeru izgradio u Sloveniji, ali i dao nesebičan doprinos razvoju zadarske urologije, te Damir Magaš, prvi rektor Sveučilišta u Zadru.

„Velik dio svog života i rada posvetio sam Zadru i vraćanju sjaja ovoj metropoli. Obnova Sveučilišta imala je polazište u važnosti Zadra u povijesti, ali i u suvremenim uvjetima. Bez stereotipa promjene Hrvatske s četiri velika grada ne može biti razvoja cijele domovine. Moramo poticati regionalni razvoj, razvoj svih županija i regija . Voljenom gradu želim priznato mjesto u domovini i Europi“, rekao je u govoru zahvale dr. Magaš.

Pročitano 1276 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA