Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Posted On Utorak, 03 prosinca 2019 13:52

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u zadarskom Arsenalu po dvanaesti put održano je  okupljanje članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Udruga trenutno broji 800 članova, a kao prostor za svoje okupljanje već tradicionalno biraju Arsenal zato jer je kao prostor prilagođen osobama s invaliditetom.

„Problem kod teže oboljelih i ljudi u okolici su tzv. arhitektonske barijere. Već jedna stepenica za invalida u kolicima stvara veliki problem, što može otežati pristup ustanovama i lokalima. Ne tražimo zadiranje u kulturne spomenike, ali s malim adaptacijama i dodacima mogu se napraviti veliki koraci, oni koji nama puno znače“, rekao je  predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željko  Županović koji je dao i primjer slivnih voda na zadarskoj pijaci koji su riješeni jednom rampom.

Veliki je problem rješavanje pješačkog dijela između Opće bolnice i nove Poliklinike u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, dok je pozitivan primjer uređenje pločnika stare Tehničke škole. 

Predsjednik Udruge tjelesnih  invalida istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom s Gradom i Županijom, dok je župan Božidar Longin rekao  kako Županija čini sve da u što bržem i kraćem vremenu omogući pristup invalidima do svih mjesta, a isto se tako zalažu i po pitanje njihovog zapošljavanja. 

„U našoj Domovini poduzima se niz aktivnosti kojima se pokušava ta situacija promijeniti, a osobito one kojima se pokušava otvoriti vam vrata u tržište rada. U tom smislu i Zadarska županija pokušava pomoći osobama s invaliditetom kroz sufinanciranje rada nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a također ističem da smo i financirali prilagodbu nekih naših ustanova, osobito škola, zatim Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti upravo za vas.  U Županiji su zaposlene četiri osobe s invaliditetom koje su vrlo motivirani, dobri i kvalitetni radnici. Smatram da bi naš primjer trebale slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva.“, rekao je župan Božidar Longin u čijoj su pratnji bili njegov zamjenik Šime Mršić i resorni pročelnik Bernard Maruna.

U ime Grada Zadra pozdravio je gradonačelnik Branko Dukić, a svi nazočni  predstavnici Udruge, Grada i Županije pridružili su se "Kampanji bijele vrpce", iskazavši nultu toleranciju prema nasilju nad ženama.

Pročitano 1632 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA