Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Posted On Utorak, 03 prosinca 2019 13:52

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u zadarskom Arsenalu po dvanaesti put održano je  okupljanje članova Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Udruga trenutno broji 800 članova, a kao prostor za svoje okupljanje već tradicionalno biraju Arsenal zato jer je kao prostor prilagođen osobama s invaliditetom.

„Problem kod teže oboljelih i ljudi u okolici su tzv. arhitektonske barijere. Već jedna stepenica za invalida u kolicima stvara veliki problem, što može otežati pristup ustanovama i lokalima. Ne tražimo zadiranje u kulturne spomenike, ali s malim adaptacijama i dodacima mogu se napraviti veliki koraci, oni koji nama puno znače“, rekao je  predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željko  Županović koji je dao i primjer slivnih voda na zadarskoj pijaci koji su riješeni jednom rampom.

Veliki je problem rješavanje pješačkog dijela između Opće bolnice i nove Poliklinike u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, dok je pozitivan primjer uređenje pločnika stare Tehničke škole. 

Predsjednik Udruge tjelesnih  invalida istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom s Gradom i Županijom, dok je župan Božidar Longin rekao  kako Županija čini sve da u što bržem i kraćem vremenu omogući pristup invalidima do svih mjesta, a isto se tako zalažu i po pitanje njihovog zapošljavanja. 

„U našoj Domovini poduzima se niz aktivnosti kojima se pokušava ta situacija promijeniti, a osobito one kojima se pokušava otvoriti vam vrata u tržište rada. U tom smislu i Zadarska županija pokušava pomoći osobama s invaliditetom kroz sufinanciranje rada nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a također ističem da smo i financirali prilagodbu nekih naših ustanova, osobito škola, zatim Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti upravo za vas.  U Županiji su zaposlene četiri osobe s invaliditetom koje su vrlo motivirani, dobri i kvalitetni radnici. Smatram da bi naš primjer trebale slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva.“, rekao je župan Božidar Longin u čijoj su pratnji bili njegov zamjenik Šime Mršić i resorni pročelnik Bernard Maruna.

U ime Grada Zadra pozdravio je gradonačelnik Branko Dukić, a svi nazočni  predstavnici Udruge, Grada i Županije pridružili su se "Kampanji bijele vrpce", iskazavši nultu toleranciju prema nasilju nad ženama.

Pročitano 1627 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA