Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen 28.rođendan Zadarske županije

Posted On Subota, 17 travnja 2021 15:14

"Kroz 28 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Nije bilo lako, ali pokazali smo da svaka kriza može biti i prilika za novi početak" - kazao je župan Zadarske županije  Božidar Longin čestitajući građanima Dan Zadarske županije.

Tradicionalno, dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim osobama , tvrtkama i udrugama, i to za 2019. I 2020. godinu jer se iz epidemioloških razloga prošle godine svečanost nije održala. Iz istog razloga ove godine otkazan je i veći dio popratnih zbivanja.

"Sigurna smo županija koja je više puta potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama, istaknuo je župan Božidar Longin osvrćući se na godinu iza nas obilježenu korona-pandemijom : Gospodarstvo je patilo, kultura je šutjela, škola je morala iz učionica preseliti u one virtualne, no život je ipak tekao dalje. Zadarska županija i dalje je jedan od najrazvijenijih krajeva naše Domovine. I u doba najveće krize, zaposlenost je ne samo očuvana nego i povećana, a mnoga mjesta u priobalju na otocima i u zaleđu su gradilišta" - naglasio je uz ostalo u kratkom govoru župan Longin. Nagrađenima je riječi zahvale uputila i predsjednica županijske Skupštine Nevenka Marinović.

Na svečanosti u povodu Dana Zadarske županije dodijeljene su 3 nagrade za životno djelo, od čega dvije posthumno - branitelju i književniku Ivici Matešiću Jeremiji i nekadašnjem gradonačelniku Benkovca Željku Katuši. Nagradu za životno djelo je dobio i povjesničar umjetnosti i konzervator, umirovljeni sveučilišni profesor Pavuša Pavle Vežić. Zahvaljujući u ime nagrađenih za 2019.g. profesor Vežić istaknuo je kako Zadarska županija povezuje kvalitetne ljude koji su na različite načine posvećeni zemlji : "Sve je to jako puno povezano i u našim kulturnim pripadnostima određenom narodu, državi, domovini i u cjelini planeti kojoj je čovjek u ovom trenutku potreban više nego što to mislimo, kako bi bar donekle smanjio trendove koji se odnose na cijeli globus. Najbolje je to činiti onako kako je to činio naš kolega Katuša" - istaknuo je gospodin Vežić uručivši županu na dar svoju knjigu "Dvije memorije križnoga tlocrta - Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu" posvećenu simbolima Zadarske županije.

U ime nagrađenih za ostvarenja iz 2020.-e zahvalio je ravnatelj zadarske Opće bolnice dr Željko Čulina : "Želim vam dobro zdravlje, želim vas potaknuti da se cijepite, kako bismo okončali ovu epidemiju i vratili se životu kakav smo nekoć živjeli" - poručio je Čulina.

Na Svečanosti na zadarskom Sveučilištu dodijeljeno je i 20 godišnjih nagrada, 10 za prošlu i 10 za ovu godinu.

Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2019. godini dobili su: Amaterska kazališna udruga Kuntrata (Sv. Filip i Jakov), Bakmaz d.o.o., Benediktinski samostan sv. Margarite, Milena Dundov, Marjana Ikić, klapa Kaleta, Marikomerc d.o.o., Pomorska škola Zadar, Morana Rogić i A. K. A. Crescendo.

Za 2020. godinu godišnju nagradu dobili su: Cromaris d.d., KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje - ženska klapa Garofuli, Opća bolnica Zadar, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, Otočni sabor, Služba civilne zaštite Zadar, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, Udruga studenata Bukovice i Kotara i Zavod za javno zdravstvo Zadra.

Pročitano 153 puta

Zadnje objave

travnja 29, 2021

PROGRAM POTPORA POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE (2021. – 2023. GODINA)

Župan Zadarske županije dana 29. travnja 2021. godine, donio je Program potpora…
travnja 23, 2021

Nin dobio novu zgradu Hitne pomoći, u tijeku projekt Aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi

Župan Božidar Longin sa suradnicima je posjetio Grad Nin i Općinu Privlaka u kojima se…
travnja 20, 2021

Krajem ožujka u Zadarskoj županiji tisuću zaposlenih više nego godinu ranije

Zadarska županija unatoč korona krizi i na koncu trećeg mjeseca 2021. godine bilježi…
travnja 13, 2021

Dovršen most na Karišnici: Kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu osiguravamo sigurnu županiju

Dovršeni su radovi na novom mostu preko rijeke Karišnice, koji spaja Donji i Gornji…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA