Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Financiranje razvoja zdravstvenog turizma moguće i EU sredstvima

Posted On Ponedjeljak, 28 lipnja 2021 10:10
U Centru za kreativne industrije održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“ U Centru za kreativne industrije održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“

U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u petak 25. lipnja u Centru za kreativne industrije u Zadru, održana je konferencija „Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava“.

Cilj konferencije bio je kroz uvodna obraćanja i panel raspravu stručnoj i široj javnosti predstaviti mogućnosti koje pruža zdravstveni turizam kao odrednica strateškog razvoja.

Na zdravstveni turizam u Zadarskoj županiji osvrnula se i ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

„Zdravstveni turizam nije novost u Zadarskoj županiji, on postoji tu desetljećima – svojevrsni zdravstveni turist, a da to nije niti znao, bio je svaki onaj turist koji se u Nin, Pagu ili Ljupču namazao ljekovitim blatom i često izazivao čuđenje kod lokalnog stanovništva. No, ono što je ključno i što želimo promijeniti je motivacija - naime motiv tih turista za dolazak u našu županiju nije bilo to ljekovito blato. Pretvaranjem tih prirodnih potencijala koje Zadarska županija neupitno ima - u prilike, želi se postići strateški cilj u kojem će primjerice kvalitetna i cjelovita rehabilitacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd ili ljekovito ninsko i paško blato biti razlog dolaska turista u našu županiju.”

Župan Božidar Longin najavio je da planiramo razvijati zdravstveni turizam, jer tu vidimo veliku priliku za dodatan iskorak u kvaliteti ponude i prvenstveno, za produljenje turističke sezone.

„Izgradnjom nove Poliklinike u Zadru dobili smo nove prostore, koje ćemo iskoristiti za dodatne zdravstvene sadržaje i usluge te od naših ustanova namjeravamo stvoriti jedan snažan zdravstveni regionalni centar. Također, priliku za razvoj zdravstvenog turizma vidimo i u daljnjem razvoju Specijalne bolnice u Biogradu čiju djelatnost želimo proširiti i oplemeniti dodatnim sadržajima“, istaknuo je župan te dodao da je jedan od ciljeva da dugogodišnju tradiciju i kvalitetnu reputaciju ove bolnice u ortopediji iskoristimo za dodatan iskorak u rehabilitacijskom liječenju, ali i za razvoj zdravstvenog turizma, što je posebno atraktivno stranim gostima jer je kod nas liječenje cjenovno dostupnije nego u većem dijelu Europske unije.

„Svakako da mogućnost razvoja zdravstvenog turizma postoji i u drugim našim zdravstvenim ustanovama, poput Psihijatrijske bolnice Ugljan koja ima odličan položaj i dosta veliku površinu za potencijalnu izgradnju novih sadržaja. Isto tako, treba pohvaliti i aktivnosti Opće bolnice Zadar koja je s kruzerskim tvrtkama krenula pregovarati oko mogućnosti pružanja zdravstvenih usluga njihovim putnicima i osoblju. To je također jedan kvalitetan smjer u kojem se može razvijati zdravstveni turizam“, dodao je Longin.

Više o zdravstvenom turizmu kao prilici za strateški razvoj korištenjem EU sredstava govorio je hrvatski zastupnik u Europskom patlamentu Tomislav Sokol te je naglasio kako je za dodatni razvoj turizma u Hrvatskoj potrebno posebno raditi na uključivanju i promociji zdravstvenog turizma, posebno lječilišnog i wellness turizma, kao zasebnih industrija s visokim konkurentnim i inovativnim potencijalom.

„Nužna su ulaganja u kapitalne projekte specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, specifičnu edukaciju zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, sustavnu promociju, akreditaciju i certifikaciju usluga kako bi dodatno poboljšali status Hrvatske na mapi zemalja koje nude medicinski turizam. Medicinski turizam može pomoći u smanjenju zdravstvenih troškova mjerama prevencije i s nižom farmaceutskom potrošnjom, a dodatno će poboljšati održivost i kvalitetu rada“, rekao je zastupnik Sokol naglašivši pritom važnost medicinskog turizma.

Dio konferencije billa je i panel rasprava na kojoj su, uz zastupnika Sokola, svoja iskustva i razmišljanja podijelili i Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta,  Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, doc. dr. sc. Mate Car s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru.

Tijekom panela se moglo čuti kako je nužna pravodobna priprema projekta. Sredstva za razvoj zdravstvenog turizma osigurana su kroz Mehanizam za opravak i otpornost te kroz fondove EU u razdoblju 2021.-2027.

Pročitano 1650 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA