Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 30. obljetnica osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Posted On Srijeda, 16 ožujka 2022 09:18

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku obilježena je 30. obljetnica osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svečanosti je sudjelovao Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sa suradnicima, a u ime Zadarske županije sudjelovao je zamjenik župana Šime Vicković.

Milanović je u Zemuniku rekao da je današnji dan važan dan u kojemu se sjećamo događaja od prije više od 30 godina, kada je mali broj hrabrih ljudi odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i pružiti otpor.

“Incident koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu od prije nekoliko dana, kada je na naš glavni grad Zagreb - relativno velik grad, ali i da nije, naš je - palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna i koliko, čak i kada nisi možda neke stvari u stanju spriječiti, jer nitko ne može spriječiti sve, ipak moraš učiniti sve da do nekih stvari ne dođe”, rekao je Milanović.

Dodao je da je njegova poruka, želja, zahtjev - da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, vrlo brzo nabave i neki sustavi koji nam jamče veću mirnoću.

“Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i čista obraza pred svojim građanima i obiteljima, ako hoćete, i gradovima i selima i zavičajima da smo napravili sve, a u ovom trenutku nismo napravili sve, a to što je pred nama možemo i, potpuno sam uvjeren, i hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju”, rekao je Milanović.

Osnovana godinu prije nego što je u akciji Maslenica 1993. godine oslobođena, zračna baza u Zemuniku danas nosi ime 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ondje se letačka obuka pilota odvija neprestano od ljeta 1994. godine, a sastoji se od 4 letačke eskadrile i dvije satnije potpore.

Postrojba je smještena u vojarni heroja domovinskoga rata - pilota Mirka Vukušića, čija je majka Adelheida također bila na obljetnici.

Akrobatska skupina Krila Oluje i danas je u formaciji nadletjela zadarsko područje, a piloti sa Zemunika osim u vojnim i međunarodnim mirovnim misijama sudjeluju i u traganju i spašavanju, gašenju požara te drugim civilnim akcijama.

Pročitano 592 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA