Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Obilježena 30. obljetnica osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Posted On Srijeda, 16 ožujka 2022 09:18

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku obilježena je 30. obljetnica osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na svečanosti je sudjelovao Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sa suradnicima, a u ime Zadarske županije sudjelovao je zamjenik župana Šime Vicković.

Milanović je u Zemuniku rekao da je današnji dan važan dan u kojemu se sjećamo događaja od prije više od 30 godina, kada je mali broj hrabrih ljudi odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i pružiti otpor.

“Incident koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu od prije nekoliko dana, kada je na naš glavni grad Zagreb - relativno velik grad, ali i da nije, naš je - palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna i koliko, čak i kada nisi možda neke stvari u stanju spriječiti, jer nitko ne može spriječiti sve, ipak moraš učiniti sve da do nekih stvari ne dođe”, rekao je Milanović.

Dodao je da je njegova poruka, želja, zahtjev - da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, vrlo brzo nabave i neki sustavi koji nam jamče veću mirnoću.

“Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i čista obraza pred svojim građanima i obiteljima, ako hoćete, i gradovima i selima i zavičajima da smo napravili sve, a u ovom trenutku nismo napravili sve, a to što je pred nama možemo i, potpuno sam uvjeren, i hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju”, rekao je Milanović.

Osnovana godinu prije nego što je u akciji Maslenica 1993. godine oslobođena, zračna baza u Zemuniku danas nosi ime 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ondje se letačka obuka pilota odvija neprestano od ljeta 1994. godine, a sastoji se od 4 letačke eskadrile i dvije satnije potpore.

Postrojba je smještena u vojarni heroja domovinskoga rata - pilota Mirka Vukušića, čija je majka Adelheida također bila na obljetnici.

Akrobatska skupina Krila Oluje i danas je u formaciji nadletjela zadarsko područje, a piloti sa Zemunika osim u vojnim i međunarodnim mirovnim misijama sudjeluju i u traganju i spašavanju, gašenju požara te drugim civilnim akcijama.

Pročitano 559 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA