Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Vinfest Benkovac: Šampion desertno vino Stjepana Vučemilovića

Posted On Nedjelja, 04 rujna 2022 19:40
Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝ Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝

Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝. Na ocjenjivanje je ukupno pristigao 101 uzorak i to u četiri kategorije – bijelo i crno vino na tržištu te bijelo i crno vino u postupku proizvodnje.

Za najbolje vino, odnosno šampiona 13. Vinfesta u Benkovcu s dodijeljenim 91 bodom proglašeno je desertno vino Maraština - Malvasija Dubrovačka Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Najaboljom Maraštinom s dodijeljenih 89 bodova proglašena je Maraština 2021. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih. Najbolja Plavina, s 85 bodova, je Plavina 2020. Ker-Vina iz Nadina.

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje s 85 bodova je Maraština 2021. proizvedena u OPG-u Škaulj iz Nadina, dok je šampion crnih vina u postupku proizvodnje, s osvojenih 89 bodova Merlot - Cabernet sauvignon Vinarije Degara iz Zadra.

Šampion bijelih vina na tržištu, s dodijeljenih 89 bodova je Maraština 2021. Vinarije Jokić, a šampion crnih vina na tržištu s 90 bodova je Cuvee Trifun 2016, Cabernet Sauvignon – Merlot – Syrah, Vinarije Poljak iz Zadra.

Najbolji vinari su odabrani prema procjeni i analizi posebne ocjenjivačke komisije koju je predvodila rukovoditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Ivana Alpeza. Ona je istaknula kako je ovo ocjenjivanje bilo specifično po mnogo čemu, između ostalog i po tome što postojedvije grupe vina, vina na tržištu i vina u postupku proizvodnje.

„Vina u postupku proizvodnje ove godine, osobito u kategoriji crnih vina, pokazala su ozbiljnost proizvođača koji su poduzeli sve kako bi proizveli kvalitetno vino. No, činjenica da je ove godine bilo puno vina iz proizvodnje i to također crnih i ne samo iz prethodne berbe nego i onih od dvije godine koja već dozrijevaju, govori dovoljno o tome da vinari znaju što znači proizvesti ozbiljno, zrelo, sljubljeno, i vino koje će kada se otvori biti za gušt i užitak“, navela je Alpeza.

Sve nazočne u Kaštelu Benković pozdravio je zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, naglasivši da svih ovih 13 godina dolazi na festivale vina u Benkovcu, potvrdivši činjenicu da je iz godine u godinu postignut veliki napredak u kvaliteti proizvodnje vina. Istaknuo je da će Zadarska županija i dalje biti partner svim vinarima, naglasivši kako je iznimno važno osnivanje Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije, kroz koju će županija dodatno poticati vinare kako bi u konačnici nastavili postizati vrhunske rezultate u proizvodnji vina i marketinškoj prezentaciji.

„Nastojimo brendirati našu županiju kao eno-gastro destinaciju, a naša vina su nam u tome jedan od najvažnijih uzdanica“, kazao je Vicković.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, manifestacija je nastavljena zabavnim dijelom programa uz nastup domaćih klapa iz Benkovca, Ženske klape ˝Kotaranke˝ i Muške klape ˝Asseria˝.

Pročitano 350 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA