Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Vinfest Benkovac: Šampion desertno vino Stjepana Vučemilovića

Posted On Nedjelja, 04 rujna 2022 19:40
Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝ Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝

Kaštel Benković u subotu je ugostio 13. izdanje Festivala vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝. Na ocjenjivanje je ukupno pristigao 101 uzorak i to u četiri kategorije – bijelo i crno vino na tržištu te bijelo i crno vino u postupku proizvodnje.

Za najbolje vino, odnosno šampiona 13. Vinfesta u Benkovcu s dodijeljenim 91 bodom proglašeno je desertno vino Maraština - Malvasija Dubrovačka Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Najaboljom Maraštinom s dodijeljenih 89 bodova proglašena je Maraština 2021. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih. Najbolja Plavina, s 85 bodova, je Plavina 2020. Ker-Vina iz Nadina.

Šampion bijelih vina u postupku proizvodnje s 85 bodova je Maraština 2021. proizvedena u OPG-u Škaulj iz Nadina, dok je šampion crnih vina u postupku proizvodnje, s osvojenih 89 bodova Merlot - Cabernet sauvignon Vinarije Degara iz Zadra.

Šampion bijelih vina na tržištu, s dodijeljenih 89 bodova je Maraština 2021. Vinarije Jokić, a šampion crnih vina na tržištu s 90 bodova je Cuvee Trifun 2016, Cabernet Sauvignon – Merlot – Syrah, Vinarije Poljak iz Zadra.

Najbolji vinari su odabrani prema procjeni i analizi posebne ocjenjivačke komisije koju je predvodila rukovoditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Ivana Alpeza. Ona je istaknula kako je ovo ocjenjivanje bilo specifično po mnogo čemu, između ostalog i po tome što postojedvije grupe vina, vina na tržištu i vina u postupku proizvodnje.

„Vina u postupku proizvodnje ove godine, osobito u kategoriji crnih vina, pokazala su ozbiljnost proizvođača koji su poduzeli sve kako bi proizveli kvalitetno vino. No, činjenica da je ove godine bilo puno vina iz proizvodnje i to također crnih i ne samo iz prethodne berbe nego i onih od dvije godine koja već dozrijevaju, govori dovoljno o tome da vinari znaju što znači proizvesti ozbiljno, zrelo, sljubljeno, i vino koje će kada se otvori biti za gušt i užitak“, navela je Alpeza.

Sve nazočne u Kaštelu Benković pozdravio je zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, naglasivši da svih ovih 13 godina dolazi na festivale vina u Benkovcu, potvrdivši činjenicu da je iz godine u godinu postignut veliki napredak u kvaliteti proizvodnje vina. Istaknuo je da će Zadarska županija i dalje biti partner svim vinarima, naglasivši kako je iznimno važno osnivanje Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije, kroz koju će županija dodatno poticati vinare kako bi u konačnici nastavili postizati vrhunske rezultate u proizvodnji vina i marketinškoj prezentaciji.

„Nastojimo brendirati našu županiju kao eno-gastro destinaciju, a naša vina su nam u tome jedan od najvažnijih uzdanica“, kazao je Vicković.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, manifestacija je nastavljena zabavnim dijelom programa uz nastup domaćih klapa iz Benkovca, Ženske klape ˝Kotaranke˝ i Muške klape ˝Asseria˝.

Pročitano 1250 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA