Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Solarna elektrana za Opću bolnicu Zadar

Posted On Ponedjeljak, 06 ožujka 2023 16:06

U Općoj bolnici Zadar predstavljen je  projekt  ‘Solarna elektrana Opća bolnica Zadar‘ kojim se ova ustanova okreće  obnovljivim izvorima energije i čijom će realizacijom    smanjiti troškovi električne energije.  

Projekt su danas predstavili ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina , zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković , u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovre Karamarko, voditelj odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša  Energetskog instituta Hrvoje Požar Matija Vajdić  te državni tajnik, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske  Silvio Bašić .

„Ulaganje u obnovljive izvore energije, sve je važniji način postizanja energetske neovisnosti i smanjenja troškova energije. Danas je više nego ikad izrazito važno stremiti ka energetskoj neovisnosti. Projektom izgradnje solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinijet će se   sigurnosti opskrbe, ali i zaštite okoliša smanjivanjem emisije ugljik dioksida. Dodatno će se smanjiti potrošnja električne energije za bolnicu Zadar  čime ćemo ostvariti financijske uštede“, istaknuo je ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina.

„Korištenje obnovljivih izvora energije put je koji je u svojim programima Zadarska županija odabrala prije puno godina. Podsjetit ću da smo prije gotovo 15 godina izradili Atlas vjetra i Atlas dozračene sunčeve energije koji su bili podloga za niz projekata. Prva vjetroelektrana u Republici Hrvatskoj puštena je u rad upravo na području Zadarske županije, već više godina našim građanima kroz javni poziv pomažemo sufinanciranjem postavljanja solarnih panela na njihove domove, a nije zanemarivo istaknuti i da je, sad već davne, 2009. godine naš je Upravni odjel za  prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove dobio nagradu Instituta Hrvoje Požar za popularizaciju obnovljive energije u RH.“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković dodajući kako je  bolnica veliki potrošač električne energije te je baš zato odluka da se pokrene projekt uspostavljanja solarne elektrane dugoročno pametna.

Ukupna površina elektrane iznosit će 1.111 m2, uz izlaznu snagu od 220 kW i instalirani kapacitet 0,23 MW koji će proizvoditi 279.063 kWh električne energije godišnje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike doprinijet će sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje, a dodatno će smanjiti potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11%.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta predviđeno je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije.

Pročitano 914 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA