Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin obišao poplavljeno područje

Posted On Ponedjeljak, 15 svibnja 2023 17:28

Župan Božidar Longin u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Branka Kutije i pročelnika Daniela Segarića i Ivana Šimunića obišao je danas poplavljeno područje Gračaca i Obrovca. Na području Općine Gračac najviše je stradalo Novo naselje 2 i naselje Žabarice.

U Novom naselju 2 na području Gračaca župan je rekao:

„Ovo je već drugi put da je baš ovdje poplavilo. Ovo je kraški teren i podzemne vode su se digle. Žao mi je ljudi. Imamo sreću da nije nitko nastradao. Sinoć smo bili zabrinuti za jednog čovjeka kojeg nismo mogli naći, ali to je dobro završilo“ - rekao je župan Longin.

U Gradu Obrovcu čije je središte pod vodom župan je, uz pomoć vatrogasnog vozila obišao poplavljenu srednju i osnovnu  školu te dio ceste D27 gdje su obilne kiše prouzročile odron na cesti.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu prešao je povijesnu razinu  pa su Hrvatske vode proglasile još sinoć izvanredno stanje.

Tamo su tijekom cijele noći pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka i Split,  Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH  i djelatnici Hrvatskih voda s mještanima i ostalim operativnim snagama civilne zaštite punili vreće  pijeskom i povećavali zaštitni zid kako bi obranili uži dio grada od nabujale Zrmanje. Na terenu su i pripadnici HGSS-a Gospić, Šibenik, Split i Zadar, a čamci za potrebe evakuacije stanovništva su spremni.

Na terenu su tijekom cijele noći dežurali i županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić i voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

“U Obrovcu je poplavljen dio stare jezgre grada, prizemlje općinske zgrade te pojedini poslovni prostori i dva stambena objekta. Sve operativne snage na čelu s vatrogasnim postrojbama,  Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca te predstavnicima Civilne zaštite Zadaske županije  i mještanima čine maksimalne napore u obrani od poplave.  Stanje na području Gračaca jutros malo smirilo, rijeka Otuča vratila se u svoje korito.  I dalje vatrogasci i pripadnici HGSS -a te Crvenog križa  rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu,” rekao je načelnik Stožera  civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dodajući  da će elementarna nepogoda biti proglašena  bude li šteta u visini zakonskog minimuma te da je Županija uvijek spremna pružiti potporu.

Na poplavljenom području ponovno je počeo kišiti pa se očekuje  daljnji rast vodostaja Zrmanje.

Pročitano 452 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA