Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radni sastanak s gradovima i općinama: CGO u završnoj fazi izgradnje

Posted On Srijeda, 24 svibnja 2023 19:00

Župan Božidar Longin održao je redovni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije. Jedna od najaktualnijih tema dovršetak je Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Kako su izvijestile predstavnice tvrtke Eko d.o.o., CGO je u završnoj fazi izgradnje, trenutno se radi na montaži opreme u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada. Centar za gospodarenje otpadom bi trebao biti pušten u rad do kraja ove godine, a ishodovana je i građevinska dozvola za pristupnu cestu.

Župan Longin najavio je da se, u suradnji s gradovima i općinama, priprema paket mjera za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s ciljem njihovog zadržavanja i privlačenja, osobito u ruralnim i otočnim krajevima. Župan je istaknuo da je već duže gorući problem odlazak velikog broja liječnika u mirovinu te istaknuo važnost privlačenja mladih liječnika kako bi nam zdravstvo ostalo na adekvatnom nivou.

„Paket mjera će se odnositi od toga da rješavamo zbrinjavanje onih osnovnih životnih potreba, poput rješavanja stambenog pitanja, zapošljavanja supružnika i slično, dakle sve ono što je mladim obiteljima nužno. Pripremamo paket mjera koji ćemo predstaviti kroz petnaestak dana pismenim putem našim općinama i gradovima te ćemo zajedno nastojati privući i zadržati mlade obitelji da se nastane u našoj županiji“, kazao je Longin.

Zadarska županija pripremila je projekte izgradnje školskih objekata preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i iz drugih izvora financiranja. S ciljem organizacije cjelodnevne nastave u osnovnim školama, počevši od školske godine 2027/28., Republika Hrvatska je osigurala oko 2 milijarde eura, a u pilot program jednosmjenske nastave bit će uključena osnovna škola u Novigradu.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira provesti tri natječaja za izgradnju i dogradnju školskih objekata s ciljem postizanja organiziranja nastave u osnovnim školama u jednoj smjeni. Mi trenutno imamo sedam građevinskih dozvola, a toliko imamo i škola koje su u fazi izrade projektne dokumentacije. Od 27 osnovnih škola, koliko smo mi osnivači, samo sedam škola radi u dvije smjene, a preko ovih natječaja očekujemo da i preostale ostvare sve potrebne uvjete za jednosmjenski rad“, poručio je resorni pročelnik Ivan Šimunić

Studija za veliki projekt Aglomeracija novigradskog i karinskog mora, podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa bit će predstavljena 5. lipnja u Benkovcu te će nakon toga, u suradnji s Hrvatskim vodama, biti donesena odluka u koliko će se faza podijeliti s obzirom da je riječ o jednom od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture općenito u Hrvatskoj. Jedna od tema sastanka bila je i Prostorni plan Zadarske županije te je najavljeno da uskoro kreće postupak izrade novih izmjena i dopuna Prostornog plana kojima bi se trebali razmotriti pristigli prijedlozi gradova i općina koji nisu obuhvaćeni u posljednjim izmjenama.

Pročitano 434 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA