Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 10:48

Od 26. do 27. listopada 2023.godine u Zadru se  održava tradicionalni susret jadranskih županijskih zavoda.

Domaćin ovog susreta  je Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.  Otvaranju susretu su uz predstavnike jadranskih zavoda nazočili i predstavnici  Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Skupu se uvodno obratio Šime Vicković, zamjenik župana i Stipe Gverić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. 

„Ovakvi susreti za vas su ne samo prilika već i potreba. Mjesto je to na kojem ćete imati priliku čuti novosti iz resornog Ministarstva i Zavoda za prostorni razvoj, ali i postaviti sva ona pitanja koja vam se nameću u svakodnevnoj provedbi i primjeni propisa, razmijeniti iskustva i doći do nekih rješenja koja će vam dugoročno olakšati rad. Zakoni nastaju na temelju potrebe za uvođenjem reda. Red u prostoru temelj je svakom drugom redu, jer bez njega nema ni kvalitetne komunalne ni društvene infrastrukture“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Državna tajnica resornog ministarstva  Dunja Magaš govorila je o novinama u  Zakonima u nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je  vođena rasprava o temama/problemima  koji su zajednički jadranskim županijama. 

Za jedinice regionalne i lokalne samouprave najveća  promjena je u Zakonu o nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu  kojim se želi postići funkcionalna i financijska decentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekretninama raspolagati županije, gradovi sjedišta županija i ostali veliki gradovi.

Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, primjenom novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijama i u većim gradovima. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti lokalnim jedinicama.

Pročitano 722 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA