Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Ponedjeljak, 20 studenoga 2023 15:56

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u RH, Nj. E. Gašper Dovžan. Mandat u Hrvatskoj počeo mu je u lipnju 2022. godine, a u Zadru je uz ekonomskog savjetnika Dušana Pšeničnika sa županom Božidarom Longinom, zamjenikom župana Šimom Vickovićem te pročelnicima Katarinom Miletić i Antom Sjaušem razgovarao o gospodarskim, razvojnim i turističkim potencijalima Zadarske županije te mogućnostima ulaganja, posebno nakon ulaska Hrvatske u Schengenski režim.
Župan Longin predstavio je gostima iz Slovenije gospodarski profil Zadarske županije. Tijekom sastanka bilo je riječi o korištenju potencijala obnovljivih izvora energije, sustavima navodnjavanja i razvijanju ekološke poljoprivredne proizvodnje, održivom turizmu, razvoju marikulture te zaštiti vrijednih prirodnih resursa i okoliša, prvenstveno mora i podmorja.  
Slovenski su turisti, odmah nakon Nijemaca najbrojniji na području Zadarske županije te s preko 215 tisuća dolazaka i gotovo dva milijuna noćenja kontinuirano doprinose razvoju naše turističke ponude. Izuzetno dobra prometna povezanost Zadarske županije s njezinim središnjim položajem na jadranskoj obali, dobrom cestovnom infrastrukturom te potencijalima putničko-teretne luke Gaženica i Zračne luke Zadar predstavlja značajnu prednost za njezin daljnji gospodarski razvoj i pozicioniranje kao regionalnog prometnog čvorišta u Hrvatskoj, istaknuo je župan Longin.   
Veleposlanik Dovžan je ustvrdio kako je Hrvatska jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Slovenije, posebno od ulaska Hrvatske u zajedničko tržište Europske unije. Naglasio je kako je do 2013. godine robna razmjena Slovenije i Hrvatske iznosila milijardu eura, a danas je ona iznad sedam milijardi eura. Slovenija konstanstno razvija značajnu gospodarsku suradnju s Hrvatskom te je ostvarila pet milijardi eura izravnih investicija, a slovenski gospodarstvenici zainteresirani su i za nove projekte te im je Zadarska županija iznimno zanimljiva zbog svojih potencijala i dobre prometne povezanosti, najavio je slovenski veleposlanik.

Pročitano 346 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA