Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisani ugovori: Kreće završna faza vodovodizacije Zadarske županije, gradi se nova cesta od Poličnika do CGO-a, a Obrovac će dobiti uređenu šetnicu

Posted On Petak, 15 ožujka 2024 16:00

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tijekom jučerašnjeg posjeta Zadarskoj županiji nazočio je svečanom potpisivanju tri strateška ugovora.  
Ugovor o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda Zadar vrijedan 5,2 milijuna eura potpisao je s tvrtkom Via Factum direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek. Riječ je o ugovoru za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije za izgradnju vodovoda na svim preostalim otocima i dijelu zaleđa Zadarske županije. Vrijednost izvedbe cjelokupnog projekta trenutno se procjenjuje na 230 milijuna eura, a njegovom realizacijom gotovo u potpunosti bi se dovršila izgradnja vodno-komunalne infrastrukture na području Zadarske županije.  
„Danas je uistinu povijesni dan za Zadarsku županiju, jer se sporazumom o izradi studijske i projektne dokumentacije stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije. Od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu i podvelebitskom kraju... Ovo je slobodno mogu reći 'projekt stoljeća' zahvaljujući kojemu će cijela Zadarska županija imati riješenu vodoopskrbu na cijelom području. Ovo mi je uistinu jedan od najsretnijih dana na funkciji župana. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovih projekata, posebice Vladi RH, predsjedniku Andreju Plenkoviću i njegovim suradnicima“, zadovoljno je ustvrdio župan Božidar Longin.  
Projektom će se, uz ostalo, graditi 540 kilometara cjevovoda i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima, uključujući i gradnju dodatnog cjevovoda prema otoku Ugljanu. Gradit će se i desalinizatori na otocima Silbi, Premudi i Olibu. Uz to, obnovom cjevovoda i prateće infrastrukture smanjit će se postojeći gubici vode, a omogućit će se i nesmetana opskrba vodom svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece kada je znatno veći pritisak na vodovodnu mrežu.
Tijekom Plenkovićevog boravka u Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima potpisan je i ugovor za izgradnju nove pristupne ceste do CGO-a vrijedan 2,21 milijun eura. Ugovor je potpisao ravnatelj Županijske uprave za ceste Branko Kutija s predstavnicom tvrtke Sarađen d.o.o. Izgradnju prometnice koja će povezati CGO sa zonom Grabi u Poličniku financirat će u najvećoj mjeri Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.  
„Ono što je najvažnije, izgradnjom nove prometnice, izbjeći će se da kamioni voze kroz naseljena mjesta, što je posebno važno iz perspektive sigurnosti“, kazao je župan Longin.  
Potpisan je i Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi Projekta „Uređenje lijeve obale rijeke Zrmanje od Jankovića buka do grada Obrovca“ između Hrvatskih voda, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Sisak i Grada Obrovca. Provedbom ovog projekta Obrovac će dodatno osnažiti turističku ponudu grada. Uz ostalo, omogućit će se pristajanje turističkih brodova te dodatno oplemeniti atraktivne šetnice uz rijeku Zrmanju.

Pročitano 382 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA