Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Linearni akcelerator spušten u bunker zadarske bolnice

Posted On Utorak, 28 svibnja 2024 18:05

Slobodno možemo reći kako se u povijesti zadarske Opće bolnice malo koja isporuka čekala kao ona danas prijepodne. Bujica emocija u svih; od ravnateljstva preko osoblja pa sve do pacijenata koji su se zatekli u bolničkom krugu. Dugo iščekivani linearni akcelerator, težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana spušten u bunker i u ovom će tjednu biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa pa se paralelno s ovom fazom radova odvija i edukacija fizičara, započeta još u ožujku.

„Ovo je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i našu županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za 5 KBC-a i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29.siječnja 2024. u Ministarstvu zdravstva. Odmah potom Opća bolnica Zadar uvela je izvođače radova na uređenju bunkera u posao pa su postavljene instalacije hlađenja samog uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator koji je danas i stigao. Zadarska je bolnica tako prva od ukupno šest bolnica, koliko ih je Ugovorom obuhvaćeno, osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora pa možemo biti itekako zadovoljni“, kazao je prvi čovjek zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

Jednako ponosan bio je i gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar, dr. Branko Dukić.

„Radostan sam kada vidim da se akcelerator spušta u bunker spreman za prihvat ovog uređaja. Liga protiv raka ispunila je svoj glavni cilj i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta koji je na ponos cijelom gradu”, kazao je gradonačelnik.

Opća bolnica Zadar čini sve unutar svojih mogućnosti kako bi linearni akcelerator čim prije bio u funkciji te kako bi se osoblje u potpunosti educiralo. Do obrade prvih pacijenata još će se malo pričekati, jer niz je predradnji koje je nužno obaviti prije odobrenja za obavljanje ove nuklearne djelatnosti. Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u OB Zadar.

Fotografije: OB Zadar

Pročitano 162 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA