Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

6. susret braniteljica u Zadru

Posted On Subota, 01 lipnja 2024 16:39

Više od 400 hrvatskih braniteljica iz cijele Hrvatske i pripadnica Hrvatskog vijeća obrane okupilo se u subotu u Zadru na 6. Susretu hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata.


Prije mimohoda središtem grada, u kojemu su žene nosile 30 metara dugu hrvatsku zastavu, te mise u Katedrali sv. Stošije, s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom , županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem položile su cvijeće i zapalile svijeće pokraj spomenika poginulim braniteljima u Jazinama.

"Iznimno mi je bitno da čujem od njih ono što smatraju bitnim da možemo zajedno dalje učiniti. Zahvaljujem im na svemu što su činile u Domovinskom ratu, ali i što čine danas okupljene u ovu izvrsnu organizaciju Žene u Domovinskom ratu", rekao je ministar Medved.

U Domovinskom ratu žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena, istaknuto je na susretu.

"Statistički brojevi nam sada ništa ne znače, radujemo se jedna drugoj jer nas je svake godine sve manje. Nama su prošle godine u Zadru, u našoj županiji, umrle dvije braniteljice. Susret je nešto najljepše što možemo u ovom trenutku imati", poručila je predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar Ivana Haberle.

Svečana akademija 6. Susreta hrvatskih braniteljica Domovinskog rata održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu. 

Tom prigodom župan Božidar Longin je rekao: 

"Ravnopravno ste stajale uz bok svojih muških suboraca. Stražarile, pucale, smrzavale se i znojile po velebitskim goletima, strpljivo podnosile nedostatak higijenskih uvjeta, glad, nedostatak sna, stalnu opasnost od neprijateljskog oružja. 

Čuvale ste Domovinu dostojanstveno, i junački, i nježno. I uspjele pobijediti. 

Gledajući vas danas ovdje u ovolikom broju, znajući da iza svakog lica postoji teška životna priča, priča o hrabrosti i žrtvi, pitam se tko li bi se ikada mogao usuditi vas nazvati onom starom sintagmom – slabiji spol. 

Pred sobom ne vidim nikog slabog. Vidim samo snažne žene, koje i u miru nose „tri kantuna kuće“, a počesto i četvrti, i koje su se u najtežim godinama novije hrvatske povijesti dokazale kao pravi, istinski junaci. Hvala vam na tome."

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Branko Dukić koji se prisjetio svojih ratnih dana koje je na ratištu proveo kao liječnik i koji je, kako je kazao, i svoju suprugu upoznao u vojničkoj odori, a u Domovinskom ratu su mu sudjelovali i roditelji. 

Na svečanoj akademiji govorila je i Ana Vukojević, kći "majke hrabrosti" Kate Šoljić.

Ana Vukojević je došla u Zadar 1991. s dvojicom sinova , kosti svog supruga Ivana Vukojevića još nije pronašla, kad je počeo rat javila se u ZNG i postala prva žena-mornar u Odredu naoružanih brodova.

Na svečanoj akademiji nastupili su Ivica Sikirić-Ićo i ženska klapa Kandelora iz Zemunika.

Pročitano 350 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA