Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti

Posted On Ponedjeljak, 03 lipnja 2024 15:20

Zadarska županija je u suradnji s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) danas priredila edukaciju ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti''.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Sve osobe koje ostvaruju pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, kojom im je omogućen jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport. Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom ostvaruje se pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti.

Na području Zadarske županije dosad je podijeljena 3 tisuće 601 eu-parkirališna iskaznica za osobe s invaliditetom, no tu je riječ o fizičkim osobama , a u tijeku je izdavanje za udruge i ustanove. Korisnici su već primjetili neke probleme. O tome je na edukaciji u Zadru danas govorila Iva Krušelj Posavec iz Agencije za komercijalnu djelatnost koja regulira izdavanje novih iskaznica :

“Budući da su sad eu -parkirališne karte za osobe s inavaliditetom u postupku izdavanja postoje korisnici koji prijavljuju zlouporabe karata koje su vidjeli na području svojih gradova i županija.”- rekla je Iva Krušelj.

Iako je karta zaštićena, posebno sa sofisticiranim elementima koji sadrži sve podatke koji su ispisani i na tijelima iskaznice, ipak su primijećene zlouporabe, navela je Krušelj Posavec:

“Smatramo da treba povećati svijest o važnosti terenske provjere od strane nekih građanskih inicijativa, kako bi se podigla svijest o zlouporabama same karte i kako bi se mogle provoditi odrednice zakona o povlasticama u prometu sukladno zakonu - istaknuto je na edukaciji u Providurovoj palači.

U ime Zadarske županije nazočne je pozdravio pročelnik UO za hrvatske branitelje, udruge, demografiju I socijalnu politiku Josip Vidov. On je istaknuo da je Zadarska županija ovu radionicu organizirala kao odgovor na  mnogobrojne upite građana, a vezanih za korištenje kartica.

Izvor: Radio Zadar/Zadarska županija

Pročitano 243 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA