Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministar Beroš u obilasku, novi linearni akcelerator u Zadru bit će u funkciji do kraja godine

Posted On Utorak, 04 lipnja 2024 16:40

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je u pratnji župana Božidara Longina, gradonačelnika Branka Dukića i ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline novouređene prostorije Odjela za onkologiju u zgradi Dnevnih bolnica gdje se postavlja linearni akcelerator vrijedan oko 3 milijuna eura. Podsjetimo, Vlada RH je u sklopu nabave 21 linearnog akceleratora za šest zdravstvenih ustanova osigurala više od 55 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.  
“Nabava ukupno 21 velikog uređaja iz EU sredstava je doista povijesna, tako nešto se nije dogodilo u povijesti zdravstvenog sustava RH. Sagledavajući stanje u onkološkoj djelatnosti u RH odlučili smo iskoristiti ovu veliku mogućnost i upotrijebiti preko 85 milijuna eura kako bi odgovorili adekvatno na izazov onkoloških bolesti koji je pred nama. Radimo sve da smanjimo liste čekanja kad je riječ o onkološkim bolesnicima. Moramo napraviti iskorak, ne smijemo više biti na začelju EU kad je riječ o smrtnosti od malignih bolesti, moramo napraviti iskorak ovog tipa da bi unaprijedili i dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite“, poručio je tom prigodom ministar Beroš.  
Župan Longin naglasio je kako je stavljanje u funkciju linearnog akceleratora za zdravstveni sustav u Zadarskoj županiji jedan od najznačajnijih događaja ikada, a rezultat je, kako je rekao, zajedničkih napora brojnih institucija i pojedinaca.  
“Poznato je kako se u 70 posto onkoloških bolesnika propisuje terapija zračenjem. Jednako kao što je, nažalost, poznata činjenica da se u zadnjih pet godina svake godine otkrije oko 1000 novih slučajeva raka na području Zadarske županije. Uzmemo li u obzir podatak da onkološki bolesnik u procesu liječenja u prosjeku 7 puta odlazi izvan naše županije na terapiju, mislim da je sasvim jasno koliki je značaj ovog uređaja za stanovništvo Zadarske županije u kontekstu dostupnosti zdravstvene zaštite”, istaknuo je župan zahvalivši resornom ministru Viliju Berošu i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji su prepoznali potrebu osiguravanja sredstava za nabavu ovog vrijednog uređaja. Dodao je kako je prošle godine naš sanitetski prijevoz napravio više od 2000 prijevoza onkoloških bolesnika. Stavljanjem u funkciju radioterapije, potreba za sanitetskim prijevozom u druge gradove znatno će se smanjiti što će za službu i vozila saniteta predstavljati veliko rasterećenje.  
Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina kazao je je kako je sam akcelerator vrijedan 2,49 milijuna eura, a dodatne 473 tisuće osigurane su za CT simulator. Paralelno s ugradnjom uređaja odvijaju se edukacije djelatnika, fizičara, rendgen inženjera i onkologa.
“Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine, što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u našoj ustanovi kojoj osim žitelja Zadarske županije gravitiraju i oni iz Ličko-senjske i dijela Šibensko-kninske županije”, ustvrdio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.  
Gradonačelnik Branko Dukić i dugogodišnji predsjednik Lige protiv raka Zadar najavio je kako će uskoro započeti s gradnjom drugog bunkera za još jedan linearni akcelerator.
“Liga za borbu protiv raka Zadar je prikupila oko 360 tisuća eura za nabavku linearnog akceleratora. Kada tome pridodamo i stan u vlasništvu Lige koji se treba prodati, iznos se penje preko 500 tisuća eura. Stoga smo zajedno s bolnicom odlučili krenuti u izgradnju drugog bunkera za smještaj još jednog akceleratora koji bi trebao biti smješten odmah do postojećeg”, istaknuo je Dukić.

Pročitano 200 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA