Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministri Erlić i Piletić obišli u pratnji župana i gradonačelnika obišli zgradu nekadašnjeg Doma za odgoj djece i mladeži i novu stambenu jedinicu za djecu i mladež bez adekvatne roditeljske skrbi

Posted On Ponedjeljak, 10 lipnja 2024 15:33

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obišao je zgradu nekadašnjeg Doma za odgoj djece i mladeži koja je dio projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“.
Ministar Piletić je naveo kako će za sve radnike Centra za socijalni rad koji su u Zadru djelovali na tri lokacije sada biti omogućeni kvalitetniji prostor za rad :
„Jedinstveni prostor za cijeli tim u Zadru i bolje uvjete rada djelatnicima Obiteljskog centra, a isto tako i za pružanje izvaninstitucionalnih usluga bit će izgrađena i stavljena u pogon kuhinja Doma Sv Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.”-rekao je ministar Piletić koji je danas boravio u radnom posjetu Zadarskoj županiji.
Zgradu su obišli i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, državna tajnica Marija Pletikosa te djelatnici Centra za socijalnu skrb i Doma za odrasle osobe sv. Frane.
„Kroz projekte deinstitucionalizacije i europska ulaganja realizirana su 74 projekta kojima se modernizira i unaprjeđuje sustav socijalne skrbi i usklađuje s europskim normama i standardima. Novim ulaganjima sve će ustanove i institucije biti prilagođene modernim standardima“, rekao  je ministar Šime Erlić.
Župan Božidar  Longin zahvalio je Vladi RH koja zajedno sa Županijom i Gradom skrbi o našem području te istaknuo sinergiju između lokalne i regionalne samouprave sa ministarstvima.
Naglasio je kako je Zadarska županija socijalno osjetljiva te podsjetio da je naša županija prva u Hrvatskoj krenula sa sufinanciranjem smještaja u privatnim  domovima za stare i nemoćne te da trenutačno imamo 400 korisnika te subvencije.  
Ukupna vrijednost projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ je oko tri milijuna eura, a financirana je EU sredstvima.
U novoj zgradi na Voštarnici bit će smješten Županijski zavod  za socijalni rad Zadar, Obiteljski centar, te kuhinja Doma Sv. Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.
U nastavku posjeta, ministri Piletić i Erlić u pratnji župana Longina, zamjenika župana Šime Vickovića i gradonačelnika Dukića sudjelovali su na svečanosti otvaranja novoizgrađene kuće za potrebe programa zajedničkog stanovanja korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar. Kuća je vrijedna 630 tisuća eura, a namijenjena je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci s problemima u ponašanju, a njezina izgradnja financirana je bespovratnim sredstvima kroz projekt „Bolje sutra za sretnija jutra“.
Naime, kao pravni sljedbenik Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar od 1. srpnja 2021. godine samostalno je krenuo u proces deinstitucionalizacije potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Za bolje sutra, za sretnija jutra”, koji je za cilj imao transformaciju Doma širenjem socijalnih usluga prvenstveno usmjerenih na pružanje socijalnih usluga organiziranog stanovanja uz povremenu i sveobuhvatnu podršku i širenje ostalih socijalnih usluga.
 
„U tijeku je i rekonstrukcija stana na Relji namijenjenog djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a provodimo i uslugu poludnevnog boravka u šest gradskih škola. Teren na kojem danas stoji moderna katnica dobili smo od Grada Zadra još 2019. godine“, podsjetila je ravnateljica Liana Brkić.  
Projekt ima za cilj pružanje sigurnog okruženja, po uzoru na obiteljsko okruženje i produktivniju integraciju u društvo.  Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar trenutačno ima 160 korisnika kroz usluge organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica.
U novoj stambenoj jedinici u Crnom smještena su dva stana za 12 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djece s problemima u ponašanju.  
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić naglasio je kako je izgradnja ove kuće primjer dobre suradnje između nadležnog ministarstva i korisnika na terenu u Zadru.
„Na području mjesnog odbora Crno nismo osigurali samo smještaj za djecu korisnike usluga Centra, već i zemljišta na kojem će se graditi stambene jedinice za mlade obitelji. Do kraja će se mjeseca raspisati natječaj za prodaju 25 čestica“, najavio je Dukić dodajući kako je  Grad Zadar zajedno sa Županijom i resornim ministarstvom već napravio puno posla po pitanju poboljšanja socijalnih usluga. „Početak je to zamaha započet izgradnjom i otvorenjem Centra Mocire, a nastavljen izgradnjom jedinica za organizirano stanovanje, i uređenjem zgrade bivšeg Doma za odgoj mladeži“, zaključio je gradonačelnik.

Pročitano 104 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA