Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Sestrunju obilježena 120. obljetnica otkupa toga otoka

Posted On Nedjelja, 07 srpnja 2024 10:34

Na Sestrunju je održan znanstveni kolokvij povodom 120. obljetnice otkupa toga otoka od zadarske plemićke obitelji Borelli. Kolokvij je bio zamišljen kao poticaj promišljanju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti malih otoka i njihova stanovništva, a otkrio je mnoge dosad manje poznate zanimljivosti i činjenice iz bogate sestrunjske povijesti.

Trg Prislik u središtu mjesta bio je pretijesan za sve zainteresirane Sestrunjce i prijatelje tog otoka, goste i sudionike skupa čiji povod je bila priča o otkupu otoka.

Te 1904. godine 30 sestrunjskih obitelji za 32.000 kruna, podigavši u jednoj austrijskoj banci kredit, otkupilo je svoj otok od plemićke obitelji Borelli. Ugovor uime svih 30 obitelji potpisalo je 16 glavara, podsjetio je u uvodu don Zdenko Dundović, upravitelj Župe Sestrunj, jedan od organizatora znanstvenog kolokvija i izvanredni profesor na Teološko katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Okupljene su, uz ostale, pozdravili državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, načelnik Općine Preko Jure Brižić te rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić.

„Ovo je dar akademske zajednice vama, a zapravo otplata samo jednoga malog dijela duga koji su Sestrunjke i Sestrunjci činili stoljećima u ovom prekrasnom dijelu naše županije“, poručio je rektor Faričić, dok je župan Longin podsjetio kako je Sestrunj 10. otok po veličini u našoj županiji koji prema zadnjem popisu stanovništva ima tek 45 stanovnika.

„Makar na jedan dan u fokus javnosti ući će ova mala zajednica, saznat ćemo nešto o njenom geografskom položaju i njegovu utjecaju na razvoj, o povijesti, o strukturi i broju stanovnika nekada i danas, o vjerskom životu jer upravo su crkvene knjige najkvalitetniji izvor podataka o životu u malim sredinama kakva je Sestrunj. Čestitam prije svega don Zdenku koji je kao upravitelj ovdašnje župe bio motorom pokretačem organizacije ovoga kolokvija. Bez sumnje ovdje je na djelu bila ona sjajna kombinacija svećenika i znanstvenika što don Zdenko jest, no prije svega veliki entuzijazam i želja da se javnosti ukaže na značaj Sestrunja u kulturno-povijesnom kontekstu našega prostora“, istaknuo je župan Longin.

Znanstveni kolokvij organizirali su Sveučilište u Zadru, Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije „Zmajević“, Župni ured sv. Petra – Sestrunj i Općina Preko – Mjesni odbor Sestrunj.

Na kolokviju su sudjelovali: prof.dr.sc. Josip Faričić, prof.dr.sc. Damir Magaš, prof.dr.sc. Ante Bralić, doc.dr.sc. Ante Gverić, izv.prof.dr.sc. Zlatko Begonja, izv.prof.dr.sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr.sc. Grozdana Franov-Živković, Danijela Deković, prof., Marija Kero, mr.sc. don Zdenko Milić i don Zdenko Dundović.

Pročitano 88 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA